Gonçal de Reparaz i Rodríguez-Báez

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaGonçal de Reparaz i Rodríguez-Báez

Modifica el valor a Wikidata
Nom original(es) Gonzalo de Reparaz Rodríguez Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement1860 Modifica el valor a Wikidata
Porto (Portugal) Modifica el valor a Wikidata
Mort1939 Modifica el valor a Wikidata (78/79 anys)
Mèxic Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióescriptor, geògraf, periodista, diplomàtic Modifica el valor a Wikidata
Família
FillsGonçal de Reparaz i Ruiz Modifica el valor a Wikidata
Signatura
Modifica el valor a Wikidata

Gonçal de Reparaz i Rodríguez-Báez (castellà: Gonzalo de Reparaz Rodríguez) (Porto, 1860 - Mèxic, 1939) va ser un periodista, escriptor, geògraf i diplomàtic[1] portuguès i espanyol.

Va ser redactor de publicacions periòdiques madrilenyes com El Dia, La Justícia, Herald de Madrid, El Resum, La Il·lustració Espanyola i Americana i L'Època, a més de corresponsal del Diari de Barcelona a París i col·laborador de la Revista de Navegació i Comerç (1894), La Vida Marítima (1904), El Globo (1903) o Diari Universal (1903), entre d'altres. Casat amb la Carmen Ruiz el 1898, va ser pare del geògraf Gonçal de Reparaz i Ruiz, nascut al 1901,[5] any en què el Gonzalo Reparaz pare va ser nomenat cavaller de la Legió d'Honor.

Comissionat especial del Govern espanyol al Marroc entre 1908 i 1911,[2] al llarg de la guerra civil espanyola va ser empresonat pels republicans.[3] Autor d'obres com España en África y otros estudios de política colonial (1891), prologat per Segismundo Moret,[4] La guerra de Cuba: estudio militar (1895)[5] o Política de España en África (1907),[6] entre d'altres. Iberista i africanista,[7] al llarg de la seva vida va experimentar una notable evolució ideològica, acabant al final de la seva vida a posicions pròximes a l'anarquisme. Al 1939 el seu arxiu familiar va ser requisat del seu domicili de Madrid per part de la Delegación del Estado para la Recuperación de Documentos (DERD) creada al 1938 i amb seu a Salamanca.[8]

Va morir a Mèxic a l'any 1939.[9]

Obres[modifica]

Referències[modifica]

Bibliografia[modifica]