Vés al contingut

Graf dirigit

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Un graf dirigit o dígraf és un tipus de graf en el qual les arestes tenen un sentit definit,[1] a diferència del graf no dirigit, en què les arestes són relacions simètriques i no apunten a cap lloc.

Un graf simple dirigit

De vegades, un dígraf s’anomena dígraf simple per distingir-lo del cas general del multigraf dirigit, on els arcs constitueixen un multiconjunt, en lloc d’un conjunt. En aquest cas, pot haver-hi més d’un arc que unisca dos vèrtexs en la mateixa direcció, distingint-se mútuament per la seva identitat, pel seu tipus (per exemple, un tipus d’arc representa relacions d’amistat mentre l’altre tipus representa missatges enviats recentment entre el nodes), o per un atribut com la seva importància o pes. Sovint també es considera que en un simple dígraf no es permeten els bucles.

Definició formal

[modifica]

Com en el graf generalitzat, el graf dirigit està definit per un parell de conjunts , on:

  • , un conjunt no buit d'objectes simples anomenats vèrtexs o nodes.
  • és un conjunt de parells d'elements de anomenats arestes o arcs, on per definició un arc va del primer node al segon node dins del parell.
  • Un arc es considera dirigit des d' a . Una altra notació vàlida és . En ambdós casos, el vèrtex compleix un paper d'«emissor» i el vèrtex un de «receptor».[2]

Propietats

[modifica]

Sigui El nombre de nodes d'un gràfic dirigit, que com a màxim pot tenir arestes i en cas que s’excloguin els bucles.[3]

Conceptes relacionats

[modifica]

Si hi ha un camí fet per un o més arcs que uneix amb , aleshores es diu successor d', i s’anomena predecessor d'. Donat una aresta , el vèrtex també s’anomena successor directe d';

En correspondència, un predecessor directe d' es diu . L’arc s’anomena arc invertit d'.

Un graf dirigit s’anomena simètric si, per a qualsevol arc que pertany a , l’arc invertit corresponent també pertany a . Un graf dirigit simètric i sense bucles equival a un gràfic no dirigit; N’hi ha prou de substituir cada parell d’arcs dirigits per un únic arc no dirigit.

S’obté una orientació d’un graf simple no dirigit mitjançant l’assignació d’una orientació a cadascun dels arcs existents. Un graf dirigit integrat d'aquesta manera s'anomena graf orientat. Una forma de distingir entre un graf senzill i un graf orientat és que si i són vèrtexs un graf simple dirigit permet tant com entre els seus arcs, mentre que a un graf orientat sol una de las dos possibilitats es admesa.[4][5]

Un dígraf ponderat és una dígraf en el qual hi ha pesos associats a cadascun dels arcs, anàlegs al graf ponderat. Un dígraf ponderat en el context de la teoria de grafs s’anomena xarxa.

La matriu adjacència d’un dígraf (amb bucles i arcs mòbils permesos) és una matriu composta per valors sencers, on les taxes de columnes i files corresponen a les identitats dels vèrtexs . Un element d'aquesta matriu, un representa el nombre d'arcs existents entre els nodes i . Un element de la diagonal d'aquesta matriu, un representa el nombre de bucles que existeixen al node . La matriu d'adjacència d’un dígraf és una representació única del dígraf, tret de possibles permutacions de les files i columnes.

Una altra representació comuna d’un dígraf és la matriu d'incidència.

Bibliografia

[modifica]
  • Wasserman, Stanley; Faust, Katherine. Centro de Investigaciones Sociológicas. Análisis de redes sociales: Métodos y aplicaciones, 2013. ISBN 978-84-7476-631-8. OCLC 871814053. 

Referències

[modifica]
  1. Bang-Jensen,Gutin,2000. Diestel,2005, Section 1.10. Bondy,Murty,1976, Section 10.
  2. Wasserman & Faust 2013, «Grafos y matrices» (por Dawn Iacobucci), pp. 121-188.
  3. Weisstein, Eric W., «SimpleDirectedGraph» a MathWorld (en anglès).
  4. Diestel,2005, Section 1.10.
  5. Weisstein, Eric W., «Oriented Graph» a MathWorld (en anglès).