Guillem I de Württemberg

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Pintura de Guillem I de Württemberg, obra de Joseph Karl Stieler

Guillem I de Württemberg (Lüben 1781 - Castell de Rosenstein 1864), rei de Württemberg que regnà aquesta antic estat d'Alemanya des de l'any 1816 fins a l'any de la seva mort, quaranta-vuit anys després.

Orígens familiars[modifica | modifica el codi]

Nat a la ciutat de Lüben a la Silèsia, el dia 27 de setembre de l'any 1781, era fill del rei Frederic I de Württemberg i de la duquessa Augusta de Brunsvic-Wolfenbüttel. Guillem era nét per via paterna del duc Frederic II Eugeni de Württemberg i de la marcgravina Frederica de Brandenburg-Schwedt; per via materna era néta del duc Carles I de Brunsvic-Wolfenbüttel i de la princesa Augusta del Regne Unit.

Núpcies i descendents[modifica | modifica el codi]

Guillem contragué matrimoni el dia 8 de juny de l'any 1808 a Munic amb la princesa Carolina de Baviera, filla del rei Maximilià I Josep de Baviera i de la landgravina Augusta de Hessen-Darmstadt. La parella es divorcià sense haver tingut cap fill l'any 1814.

El dia 24 de gener de l'any 1816 contragué segones núpcies a Sant Petersburg amb la gran duquessa Caterina de Rússia, filla del tsar Pau I de Rússia i de la duquessa Sofia de Württemberg, tia de Guillem I. La parella tingué dues filles:

La gran duquessa Caterina morí inesperadament a Stuttgart el dia 19 de gener de 1819. Un any i pocs mesos després, el dia 15 d'abril de 1820 es casà en terceres núpcies amb la duquessa Paulina de Württemberg a Stuttgart. Paulina era filla del príncep Lluís de Württemberg i d'Enriqueta de Nassau-Weilburg. La parella tingué dos fills:

El rei Guillem I morí el dia 25 de juny de 1864 al Castell de Rosenstein, situat a les proximitats de Stuttgart.