Hübnerita

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
Infotaula de mineralHübnerita
Hubnerite-Quartz-247651.jpg
Cristall color cirera de hübnerita sobre quars de la mina Huayllapon, Ancash, Perú
Fórmula química MnWO4
Epònim Friedrich A. Hübner
Classificació
Categoria òxids
Nickel-Strunz 10a ed. 04.DB.30
Nickel-Strunz 9a ed. 4.DB.30
Nickel-Strunz 8a ed. IV/D.16
Dana 48.1.1.1 (provisional)
Heys 27.4.13
Propietats
Sistema cristal·lí monoclínic
Hàbit cristal·lí cristalls estriats prismàtics, tabulars o aplanats, en grups radials
Estructura cristal·lina a = 4.86 Å, b = 5.78 Å, c = 5.02 Å; beta = 90.816°, Z = 2
Color marró vermellós, negre marronós
Macles de contacte
Exfoliació perfecta en {010}
Fractura desigual
Tenacitat fràgil
Duresa 4 a 4,5
Lluïssor semimetàl·lica, grassa
Color de la ratlla gris verdosa
Diafanitat transparent a translúcida
Gravetat específica 7,12 a 7,18
Densitat 6,4 a 7,1
Propietats òptiques biaxial (+)
Índex de refracció nα = 2.17-2.2, nβ = 2.22, nγ = 2.3-2.32
Birefringència 0,1200 a 0,1300
Pleocroisme perceptible; X = groc a verd, vermell-taronja; Y = marró groguenc a verdós groc, vermell-taronja a vermell; Z = verd; de vermell-maó a vermell
Angle 2V mesurat 73°
Més informació
Estatus IMA mineral heretat (G)
Referències [1]
Modifica dades a Wikidata

La hübnerita o huebnerita és un mineral de la classe dels òxids. El seu nom va ser donat l'any 1865 per Eugene N. Riotte, en honor de l'enginyer de mines alemany Adolph Hübner. Pertany al grup wolframita de minerals.[2]

Característiques[modifica]

La hübnerita és un mineral de tungstè i manganès, amb fórmula química és MnWO4, de la classe dels òxids. Cristal·litza en el sistema monoclínic, i es presenta en forma de cristalls, agregats paral·lels i semiesfèrics. Els cristalls tenen forma de prisma o de tauletes primes. De coloració marró vermellosa o marró negrosa, pot tenir brillantor adamantina, resinosa o metàl·lica. Forma una sèrie de solució sòlida amb la ferberita, però mentre aquest últim és el terme extrem ric en ferro, la hübnerita és el terme extrem ric en manganès.[3] S'utilitza el nom de wolframita per denominar els minerals indistingibles de la sèrie i aquells que són intermedis entre els dos membres finals. La hübnerita és més abundant que la ferberita, però menys que la wolframita.

Segons la classificació de Nickel-Strunz, la hübnerita pertany a "04.DB - Metall:Oxigen = 1:2 i similars, amb cations de mida mitjana; cadenes que comparteixen costats d'octàedres" juntament amb els següents minerals: argutita, cassiterita, plattnerita, pirolusita, rútil, tripuhyita, tugarinovita, varlamoffita, byströmita, tapiolita-(Fe), tapiolita-(Mn), ordoñezita, akhtenskita, nsutita, paramontroseïta, ramsdellita, scrutinyita, ishikawaïta, ixiolita, samarskita-(Y), srilankita, itriorocolumbita-(Y), calciosamarskita, samarskita-(Yb), ferberita, sanmartinita, krasnoselskita, heftetjernita, huanzalaïta, columbita-(Fe), tantalita-(Fe), columbita-(Mn), tantalita-(Mn), columbita-(Mg), qitianlingita, magnocolumbita, tantalita-(Mg), ferrowodginita, litiotantita, litiowodginita, titanowodginita, wodginita, ferrotitanowodginita, wolframowodginita, tivanita, carmichaelita, alumotantita i biehlita.

Formació i jaciments[modifica]

Es troba en filons hidrotermals d'altes temperatures, en pegmatites de granit i en dipòsits al·luvials i eluvions. Se'n troba associada a altres minerals, com turmalina, topazi, rodocrosita, molibdenita, fluorita, cassiterita i arsenopirita. Els jaciments d'aquest mineral són rars; cal assenyalar els d'Alemanya, a la vall de Rankach, Wolfach, i els dels Estats Units, a Arizona i Califòrnia. A Bolívia hi ha un jaciment a Llallagua, Departament de Potosí.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Hübnerita Modifica l'enllaç a Wikidata
  1. «Hübnerite» (en anglès). Mindat. [Consulta: 16 agost 2014].
  2. «Wolframite Group» (en anglès). Mindat. [Consulta: 16 agost 2014].
  3. «Ferberite-Hübnerite Series» (en anglès). Mindat. [Consulta: 16 agost 2014].