Hübnerita

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Linecons diamond.svgHübnerita
Hubnerite-Quartz-247651.jpg
Cristall color cirera de hübnerita sobre quars de la mina Huayllapon, Ancash, Perú
Classificació
Categoria òxids
Fórmula química MnWO4
Nickel-Strunz 04.DB.30
Dana 48.1.1.1 (provisional)
Heys 27.4.13
Estatus IMA mineral heretat (G)
Propietats
Sistema cristal·lí monoclínic
Hàbit cristal·lí cristalls estriats prismàtics, tabulars o aplanats, en grups radials
Estructura cristal·lina a = 4.86 Å, b = 5.78 Å, c = 5.02 Å; beta = 90.816°, Z = 2
Color marró vermellós, negre marronós
Macles de contacte
Exfoliació perfecta en {010}
Fractura desigual
Tenacitat fràgil
Duresa 4 a 4,5
Lluïssor semimetàl·lica, grassa
Ratlla gris verdosa
Diafanitat transparent a translúcida
Gravetat específica 7,12 a 7,18
Densitat 6,4 a 7,1
Propietats òptiques biaxial (+)
Índex de refracció nα = 2.17-2.2, nβ = 2.22, nγ = 2.3-2.32
Birefringència 0,1200 a 0,1300
Pleocroisme perceptible; X = groc a verd, vermell-taronja; Y = marró groguenc a verdós groc, vermell-taronja a vermell; Z = verd; de vermell-maó a vermell
Angle 2V mesurat 73°
Referències [1]
Modifica dades a Wikidata

La hübnerita o huebnerita és un mineral de la classe dels òxids. El seu nom va ser donat l'any 1865 per Eugene N. Riotte, en honor de l'enginyer de mines alemany Adolph Hübner. Pertany al grup wolframita de minerals.[2]

Característiques[modifica | modifica el codi]

La hübnerita és un mineral de tungstè i manganès, amb fórmula química és MnWO4, de la classe dels òxids. Cristal·litza en el sistema monoclínic, i es presenta en forma de cristalls, agregats paral·lels i semiesfèrics. Els cristalls tenen forma de prisma o de tauletes primes. De coloració marró vermellosa o marró negrosa, pot tenir brillantor adamantina, resinosa o metàl·lica. Forma una sèrie de solució sòlida amb la ferberita, però mentre aquest últim és el terme extrem ric en ferro, la hübnerita és el terme extrem ric en manganès.[3] S'utilitza el nom de wolframita per denominar els minerals indistingibles de la sèrie i aquells que són intermedis entre els dos membres finals. La hübnerita és més abundant que la ferberita, però menys que la wolframita.

Segons la classificació de Nickel-Strunz, la hübnerita pertany a "04.DB - Metall:Oxigen = 1:2 i similars, amb cations de mida mitjana; cadenes que comparteixen costats d'octàedres" juntament amb els següents minerals: argutita, cassiterita, plattnerita, pirolusita, rútil, tripuhyita, tugarinovita, varlamoffita, byströmita, tapiolita-(Fe), tapiolita-(Mn), ordoñezita, akhtenskita, nsutita, paramontroseïta, ramsdellita, scrutinyita, ishikawaïta, ixiolita, samarskita-(Y), srilankita, itriorocolumbita-(Y), calciosamarskita, samarskita-(Yb), ferberita, sanmartinita, krasnoselskita, heftetjernita, huanzalaïta, columbita-(Fe), tantalita-(Fe), columbita-(Mn), tantalita-(Mn), columbita-(Mg), qitianlingita, magnocolumbita, tantalita-(Mg), ferrowodginita, litiotantita, litiowodginita, titanowodginita, wodginita, ferrotitanowodginita, wolframowodginita, tivanita, carmichaelita, alumotantita i biehlita.

Formació i jaciments[modifica | modifica el codi]

Es troba en filons hidrotermals d'altes temperatures, en pegmatites de granit i en dipòsits al·luvials i eluvions. Se'n troba associada a altres minerals, com turmalina, topazi, rodocrosita, molibdenita, fluorita, cassiterita i arsenopirita. Els jaciments d'aquest mineral són rars; cal assenyalar els d'Alemanya, a la vall de Rankach, Wolfach, i els dels Estats Units, a Arizona i Califòrnia. A Bolívia hi ha un jaciment a Llallagua, Departament de Potosí.

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. «Hübnerite» (en anglès). Mindat. [Consulta: 16 agost 2014].
  2. «Wolframite Group» (en anglès). Mindat. [Consulta: 16 agost 2014].
  3. «Ferberite-Hübnerite Series» (en anglès). Mindat. [Consulta: 16 agost 2014].
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Hübnerita Modifica l'enllaç a Wikidata