Vés al contingut

Qitianlingita

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de mineralQitianlingita
Fórmula química(Fe,Mn)₂(Nb,Ta)₂WO10
EpònimQitianling complex (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Localitat tipuscomplex Qitianling, districte de Beihu, Chenzhou, Hunan, República Popular de la Xina
Classificació
Categoriaòxids
Nickel-Strunz 10a ed.4.DB.35
Nickel-Strunz 9a ed.4.DB.35 Modifica el valor a Wikidata
Dana8.1.12.1
Heys27.4.18
Propietats
Sistema cristal·líortoròmbic
Estructura cristal·linaa = 23,7Å; b = 5,72Å; c = 5,04Å;
Grup espacialspace group 60 (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Colornegre
Duresa5,5
Lluïssorsubmetàl·lica
Color de la ratllamarró fosc
Diafanitatopaca
Més informació
Estatus IMAqüestionable (Q) i aprovat Modifica el valor a Wikidata
Codi IMAIMA1983-075
Any d'aprovació1985
SímbolQit Modifica el valor a Wikidata
Referències[1]

La qitianlingita és un mineral de la classe dels òxids, que pertany al grup de la columbita.[2] Rep el seu nom de la localitat on va ser descoberta. Des de l'any 2023 és una espècie qüestionable per l'Associació Mineralògica Internacional.[3]

Característiques

[modifica]

La qitianlingita és un òxid de fórmula química (Fe,Mn)₂(Nb,Ta)₂WO10. Cristal·litza en el sistema ortoròmbic en forma de cristalls tabulars prims paral·lels a {001}, de fins a 0,2 mil·límetres. La seva duresa a l'escala de Mohs és 5,5.

Segons la classificació de Nickel-Strunz, la qitianlingita pertany a «04.DB - Metall:Oxigen = 1:2 i similars, amb cations de mida mitjana; cadenes que comparteixen costats d'octàedres» juntament amb els següents minerals: argutita, cassiterita, plattnerita, pirolusita, rútil, tripuhyita, tugarinovita, varlamoffita, byströmita, tapiolita-(Fe), tapiolita-(Mn), ordoñezita, akhtenskita, nsutita, paramontroseïta, ramsdel·lita, scrutinyita, ishikawaïta, ixiolita, samarskita-(Y), srilankita, itriorocolumbita-(Y), calciosamarskita, samarskita-(Yb), ferberita, hübnerita, sanmartinita, krasnoselskita, heftetjernita, huanzalaïta, columbita-(Fe), tantalita-(Fe), columbita-(Mn), tantalita-(Mn), columbita-(Mg), magnocolumbita, tantalita-(Mg), ferrowodginita, litiotantita, litiowodginita, titanowodginita, wodginita, ferrotitanowodginita, wolframowodginita, tivanita, carmichaelita, alumotantita i biehlita.

Formació i jaciments

[modifica]

Es troba en dics de pegmatites de granit. Sol trobar-se associada a altres minerals com: quars, feldespat potàssic, albita, moscovita, zinnwaldita, cassiterita o wolframita "wolframoixiolita".[4] Va ser descoberta l'any 1985 al complex Qitianling, al districte de Beihu (Hunan, República Popular de la Xina). A la Xina també se n'ha trobat a Quannan, a la província de Jiangxi. També se'n troba qitianlingita al mont Begbie (Colúmbia Britànica, Canadà), a Gemerská Poloma (Košice, Eslovàquia) i a Stenalees (Cornualla, Anglaterra).

Referències

[modifica]
  1. «Qitianlingite» (en anglès). Mindat. [Consulta: 1r gener 2016].
  2. «Columbite Group» (en anglès). Mindat. [Consulta: 1r gener 2016].
  3. U. Hålenius, F. Hatert, M. Pasero, S. J. Mills. «The New IMA List of Minerals – A Work in Progress – Updated: September 2023» (en anglès). Commission on new minerals, nomenclature and classification, 2023. Arxivat de l'original el 3 de novembre 2023. [Consulta: 12 setembre 2023].
  4. «Qitianlingite» (en anglès). Handbook of Mineralogy. [Consulta: 2 gener 2016].