Henry Stuart

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaHenry Stuart

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement7 desembre 1545 (Gregorià) Modifica el valor a Wikidata
Yorkshire Modifica el valor a Wikidata
Mort10 febrer 1567 (Gregorià) Modifica el valor a Wikidata (21 anys)
Edimburg Modifica el valor a Wikidata
Causa de mortHomicidi Modifica el valor a Wikidata
SepulturaAbadia de Holyrood Modifica el valor a Wikidata
Membre de la Cambra dels Lords
Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
ReligióEsglésia Catòlica Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciópolític Modifica el valor a Wikidata
Altres
TítolDuc Modifica el valor a Wikidata
FamíliaDinastia Estuard Modifica el valor a Wikidata
CònjugeMaria I d'Escòcia (1565 (Gregorià)–1567 (Gregorià)) Modifica el valor a Wikidata
FillsJaume I d'Anglaterra i VI d'Escòcia Modifica el valor a Wikidata
ParesMatthew Stewart Modifica el valor a Wikidata  i Margaret Douglas Modifica el valor a Wikidata
GermansCharles Stuart i Henry Stuart Modifica el valor a Wikidata

Find a Grave: 13063352 Modifica el valor a Wikidata

Henry Stuart Lord Darnley, 1r. Duc d'Albany (7 de desembre de 154510 de febrer de 1567), va ser un aristòcrata escocès. Va ser avi de Carles I d'Anglaterra (que va ser decapitat el 1649 per estar a favor de la monarquia absoluta i el va substituir Oliver Cromwell).

Fill del comte de Lennox i de lady Margarita Douglas, i emparentat per tant amb les cases regnants d'Escòcia i Anglaterra, s'educà en aquest últim país, tornant a Escòcia el 1565, on captivà en gran manera la seva viril bellesa a la reina Maria que, contra el parer d'Isabel I i del seu germanastre el comte de Moray, casà amb ell el 29 de juliol de 1565, no sense haver-li atorgat dies abans el títol de rei.

Tanmateix, va durar ben poc, l'avinença entre ambdós conjugues; les seves maneres impol·lutes i orgullós, la manca de tota educació distingida i, sobretot, les seves constants pretensions al poder i als honors que només li corresponien nominalment, l'apartaren més i més de la seva esposa. Gelós de la creixent influència que sobre la reina exercia el seu secretari particular, l'italià Riccio, penetrà Darnley en companyia de diversos nobles escocesos la nit del 9 de març de 1566 en l'estança de la reina, del castell d'Edimburg, on els conjurats assassinaren, en presència de Maria, l'innocent Riccio.

Retinguda presa primerament, aparentà reconciliar-se la reina amb el seu espòs, abandonant amb aquest la capital i ensems reconciliant-se amb Moray i altres grans, obligà a fugir amb la seva ajuda als assassins. La indigna conducta de Darnley durant aquests esdeveniments, feren desaparèixer en el cor de la seva esposa la resta d'estimació que per ell sentia, fent-se des de llavors les relacions entre ambdós, i malgrat el naixement del futur Jaume VI (19 de juliol de 1566), cada volta més insostenibles.

Refugiat Darnley a Glasgow, on vivia el seu pare i com que patia de verola, Maria li va fer una visita el desembre del mateix any, que en aparença es reconcilià novament amb ell, se l'emporta amb ella a Edimburg i el feu instal·lar en una petita casa de camp als afores de la població, on ella el visitava freqüentment i sovint i pernoctava. La nit del 9 de febrer de 1567, que casualment passà la reina a Edimburg, fou volada amb pólvora la casa de Darnley, el cadàver del qual fou trobat més tard amb aparences d'estrangulament, en un jardí costaner de la casa.

La veu publica assenyala tanmateix al comte de Bothwell i a la reina com els verdaders assassins; els historiadors, però, acords tots en reconèixer la culpabilitat del primer, es troben encara avui dia dividits quant a considerar a Maria com a còmplice i instigadora de l'assassinat.

Bibliografia[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Henry Stuart