Hiperglucèmia

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de malaltiaNom del signe/símptoma:
Hiperglucèmia
Tipus malaltia del metabolisme de la glucosa
Especialitat endocrinologia
Medicació
Classificació
CIM-10 R73.9
CIM-9 790.29
CIAP A91
Recursos externs
DiseasesDB 6234
MedlinePlus 007228
MeSH D006943
UMLS CUI C0020456 i C0020456
DOID DOID:4195 i DOID:4195
Modifica les dades a Wikidata

La hiperglucèmia (o hiperglicèmia) és la glucèmia anormalment alta. És la troballa bàsica en tots els tipus de diabetis mellitus, quan no està controlada o en els seus inicis. El terme oposat és hipoglucèmia.

La hiperglucèmia i la resistència a la insulina tenen efectes sobre l'evolució dels pacients: disminueixen la resistència a la infecció, afavorint la sobre-infecció per bacteris gram-negatius i per fongs, afavoreixen l'aparició de polineuropatia si de[Cal aclariment] disfunció mult-orgànica i, en definitiva, incrementen la taxa bruta de mortalitat dels pacients.Nutrició artificial a la hiperglucèmia i Diabetis mellitus en pacients crítics] (en castellà).

Aplicació[modifica]

El fenomen de l'alba és l'estat hiperglucèmica registrat al matí, no associat a hipoglucèmia com passa amb l'efecte Somogyi. En aquest cas la hiperglucèmia és deguda a l'increment en els nivells d'hormona del creixement els polsos de secreció tenen lloc a la matinada. A la majoria dels pacients diabètics no es requereixen grans canvis en les dosis d'insulina nocturna.

El diagnòstic de la diabetis tipus 1, i també tipus 2, es veu molt facilitat actualment amb els mètodes bioquímics de determinació de glucèmia basal i hemoglobina glicosilada.