Home de Cromanyó

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Crani d'un humà de Cromanyó

Els humans de Cromanyó foren les primeres poblacions europees d'Homo sapiens que van desenvolupar-se des d'aproximament fa uns 50.000 anys i que podrien descendir d'individus migrats des de l'Àfrica fa uns 100.000 anys. Eren anatòmicament moderns i la seva morfologia no es diferenciava de la humanitat actual.

Morfologia i cultura[modifica]

Eina de Cro-Magnon

La seva alçada mitjana era d'1,85 metres, és a dir, 25 centímetres més alt que els seus predecessors. Vivien en coves i de vegades en campaments a l'aire lliure. Caçaven en grups, els animals grossos amb trampes i els petits amb pedres i fletxes. Les dones recollien els fruits. No eren nòmades, però de vegades abandonaven els seus llocs d'assentament.

L'humà de Cromanyó era dolicocèfal, de nas ample i de mentó prominent. Va estendre's per l'Àrtic, Amèrica i Austràlia, tenia la capacitat d'adaptar-se al medi,[1] i amb la seva capacitat física va expulsar de les seves terres de cacera l'humà de Neandertal, que disposava d'una superior capacitat d'adaptació cultural i al clima fred,[2] i els arraconaren fins a provocar-ne l'extinció.

Sembla que s'ha de descartar la hibridació entre cromanyons i neandertals i, en tot cas, es pot parlar només d'una absorció parcial, sobretot de les dones que quedaven aïllades si els mascles de la tribu morien.[3]

Al final del paleolític superior, l'humà de Cromanyó predominava per sobre el Neandertal, que de fet s'havia extingit.

Evolució[modifica]

S'estengué per tot Europa cap al 40000 aC. A Catalunya, s'estengué fa uns vint mil anys i, menys unes poques troballes corresponents al període cultural anomenat aurinyacià, les troballes corresponen al període de cultura anomenat gravetià, que fou la fase mitjana del perigordià. En canvi, durant els períodes anomenats solutrià i magdalenià, el fons gravetià es manté viu, i fins i tot s'allarga més que enlloc (a aquesta darrera fase, se l'anomena a Catalunya epigravetià[4]).

Jaciments[modifica]

El geòleg Louis Lartet descobrí els cinc primers esquelets d'humans de Cromanyó el març del 1868 al lloc anomenat Cròs Manhon a Les Eyzies, regió de Dordonya, a França. Després se'n trobaren més a tot Europa i a l'Orient Mitjà.

Les troballes més importants als Països Catalans corresponen a la Cova del Parpalló a Gandia, on s'han trobat plaques de pedra pintada i plaques gravades (pintura de l'estil de les de tipus parietals d'Altamira i Lascaux). Hi ha altres coves a la Garrotxa, però sense pintures ni gravats. Les pintures s'han datat del període solutrià, perquè a la Cova del Parpalló les capes restaven intactes.

Referències[modifica]

  1. Bailey, Kent G. Human paleopsychology: applications to aggression and pathological processes (en anglès). Routledge, 1987, p.145. ISBN 0898598109. [Enllaç no actiu]
  2. Diversos autors. The Essence of Anthropology (en anglès). Cengage Learning, 2009, p.87. ISBN 0495599816. 
  3. Cadenes, N. 2009. Neandertals més a prop: Preguntes i (algunes) respostes. El Temps, 1282 (Gener, 2009):13-29
  4. Riba Arderiu, Oriol; Reguant, Salvador; Tarradell, Miquel. Una taula dels temps geològics. Institut d'Estudis Catalans, p.71. ISBN 8472830772.