Magdalenià

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de grup humàMagdalenià

Arpons magdalenians de banya de ren amb un o dos rengles d'espines (1: Mas d'Azil, 2: Bruniquel, 3, 4, 5: La Madeleine; 6, 7: Lortet) Modifica el valor a Wikidata
Tipuscultura arqueològica, període històric i cultura Modifica el valor a Wikidata
Part depaleolític superior Modifica el valor a Wikidata
EpònimAbric de la Madeleine Modifica el valor a Wikidata
Geografia
Originari deEuropa Central i Europa Occidental Modifica el valor a Wikidata
Inicimil·lenni XV aC Modifica el valor a Wikidata
Fifa 10.000 anys Modifica el valor a Wikidata
Precedit persolutrià Modifica el valor a Wikidata
Seguit perazilià i Ahrenburguià Modifica el valor a Wikidata

El magdalenià és una cultura del paleolític superior[1] que es va estendre per la península Ibèrica i els territoris on actualment hi ha França, Suïssa, i Alemanya.

Es divideix en dos períodes: magdalenià inferior i magdalenià superior, cadascú al seu torn subdividit en tres estadis (I, II i III). A Anglaterra, existeix una cultura paral·lela al final del magdalenià, anomenada creswillià.

A Urtiaga, s'ha trobat un crani que es considerà magdalenià. Té unes característiques cro-magnonoides: índex frontal, vèrtex transversal, maxil·lozigomàtic, artèria parietal i angle basilar (vegeu craniologia i craniometria).

S'han trobat també encluses de pedra, ossos amb mosca, suposats punyals de corn, arpons d'os, candils de cèrvid, perles d'atzabeja i cristalls de quars (probablement, amulets). També s'han trobat algunes pintures, que normalment representen animals amb poques figures humanes. No hi apareixen varetes d'os.

Referències[modifica]

Vegeu també[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Magdalenià