Paleolític inferior

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Stonehenge Wide Angle.jpg
Paleolític
Paleolític inferior
Paleolític mig
Paleolític superior
Epipaleolític
Mesolític
Neolític
Neolític antic
Neolític mig
Neolític final
Edat del coure
Edat del bronze
Cultura dels túmuls
Cultura dels camps d'urnes
Edat del ferro
Cultura de Hallstatt
Cultura de La Tène

El paleolític inferior és una de les fases del paleolític o edat de pedra, i s'estén des d'uns 2,5 milions d'anys enrere fins fa uns 120.000 anys.

Les espècies del gènere Homo que van existir i fabricar estris de pedra i altres materials durant aquest període van ser principalment l'Homo habilis i l'Homo erectus, que rep diverses denominacions regionals (sinantrop, atlantrop i pitecantrop).

Els sinantrops es van extingir i potser van donar origen a humans posteriors en altres punts del planeta, igual que els atlantrops. Els pitecantrops van donar origen als Homo soloënsis o home de Ngandong que, al seu torn, també es van extingir, i que eren propers a l'home de Neandertal.

El paleolític inferior es correspon amb el plistocè inferior i el plistocè mitjà; hom estableix el límit entre els dos en el canvi de polaritat magnètica que hi va haver fa uns 780.000 anys, i s'acaba amb la transició del plistocè mitjà al plistocè superior, coincidint amb l'inici del període glacial Würm de fa uns 120.000 anys.

Les cultures humanes desenvolupades durant el paleolític inferior per ordre cronològic són les d'olduvaià i acheulià. En aquestes, s'aprecia un consum creixent de carn provinent de la caça.

Referències[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Paleolític inferior Modifica l'enllaç a Wikidata

Alimen, Maria-Henriette; Marie-Joseph Steve, P. Prehistoria. 1a ed. (en castellà), 1970, p. . ISBN 84-323-0034-9.