Homenots

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Homenots (quarta sèrie))
Infotaula de llibreHomenots
Tipusobra literària Modifica el valor a Wikidata
Fitxa
AutorJosep Pla i Casadevall Modifica el valor a Wikidata

«Homenots» és una sèrie de seixanta semblances fetes per Josep Pla sobre personatges del seu temps. Foren publicades entre el 1958 i el 1962 per l'Editorial Selecta i, entre el 1969 i el 1974, repartits en quatre volums de l'Obra Completa de Josep Pla de l'Editorial Destino.

Els homenots[modifica]

Els seixanta personatges escollits per Josep Pla són majoritàriament escriptors, periodistes, artistes, polítics i personatges pintorescs o d'abast local que superen, segons l'autor, el conformisme, la ignorància o el negativisme:

« Per mi un homenot és un tipus singular, insòlit, una persona que s'ha significat, en una qualsevol activitat, d'un manera remarcable »
Josep Pla en el prefaci de la segona sèrie d'«Homenots» de Selecta

Primera sèrie[modifica]

Segona sèrie[modifica]

Tercera sèrie[modifica]

Quarta sèrie[modifica]

Anàlisi[modifica]

Josep Pla, des dels inicis de la seva carrera periodística i literària, va tractar i estudiar personatges amb freqüència; per això, Gabriel Ferrater el defineix com el «memoralista de gent».[1] Aquests relats també destaquen per l'amenitat i l'humor de Josep Pla.[2] La classificació de l'obra és difusa, perquè a més del retrat, Josep Pla inclou a Homenots el relat, el diàleg, l'escena, l'anècdota o l'assaig.[3]

« Aquests Homenots no són més que capítols d'unes vastíssimes memòries que de jove vaig proposar-me d'escriure i que ja no escriuré per la dispersió sinistra que el periodisme ha projectat sobre la meva existència »
Josep Pla en el prefaci de la segona sèrie d'Homenots de Selecta

Toni Sala en el pròleg de Dotze homenots destaca el caràcter reivindicatiu de l'obra, argumentant que formen part d'una feina de recuperació de la memòria i de reconstrucció del país durant la postguerra.[4]

Referències[modifica]

  1. Bonada 1991: p. 175
  2. Bonada 1991: p. 182
  3. Bonada 1991: p. 178
  4. Bonada, Lluís «Toni Sala destaca el valor reivindicatiu dels retrats de Pla en el pròleg del recull ‘Dotze homenots'». El Temps, 09-07-2013. Arxivat de l'original el 26 de juliol 2013 [Consulta: 2 setembre 2013].

Bibliografia[modifica]

  • Bonada, Lluís. L'obra de Josep Pla. Barcelona: Teide, 1991 (El Blau Marí). ISBN 84-307-8434-9. 
  • Pla, Josep. Dotze homenots. Toni Sala (selecció i pròleg). Labutxaca, 2013. ISBN 978-84-9930-703-9. 

Enllaços externs[modifica]