Il trittico

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula de composicióEl tríptic
Forma musical opera cycle Tradueix
Compositor Giacomo Puccini
Llibretista Giuseppe Adami i Giovacchino Forzano
Llengua original Italià
Composició 1918
Gènere conjunt de tres òperes breus
Actes tres òperes, cada una en un acte: Il tabarro, Suor Angelica i Gianni Schicchi
Format per Il tabarro, Suor Angelica i Gianni Schicchi
Estrena
Data 14 de desembre de 1918
Escenari Metropolitan Opera de Nova York,
Estrena als Països Catalans
Estrena al Liceu 21 de desembre de 1948 (estrena a Espanya)
Modifica les dades a Wikidata

Il trittico (El tríptic) és un conjunt de tres òperes compostes per Giacomo Puccini. Puccini es va inspirar en La Divina Comèdia de Dant, i va idear la representació de l'infern (Il tabarro), el purgatori (Suor Angelica) i el paradís (Gianni Schicchi) de les passions humanes.

Origen i context[modifica]

Puccini va compondre Il trittico presentant tres aspectes de la vida com tres panells d'un retaule: tres històries diferents, situades en èpoques diferents i que mostren tres maneres divergents d'actuació de la força de l'amor davant la mort. Les tres peces exigeixen, per articular, un muntatge que sàpiga establir un nexe coherent entre elles. Va compondre primer Il Tabarro, basat en el drama L'houppelande de Didier Gold, que es va escoltar a París l'any 1912. Alguns anys després va decidir completar el conjunt, component Suor Angelica i Gianni Schicchi. Les parts més conegudes són les àries per a soprano Senza mamma (Sour Angelica) i O mio babbino caro (Gianni Schicchi).

Les tres òperes van ser estrenades en el Metropolitan Opera de Nova York el 14 de desembre de 1918, però només Gianni Schicchi va ser ben rebuda pel públic. Avui dia, l'opinió de la crítica ha canviat i totes tres òperes són considerades com de repertori habitual. No obstant això, poques vegades es representen les tres juntes.

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]