Ivars Godmanis

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaIvars Godmanis

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement27 novembre 1951 Modifica el valor a Wikidata (72 anys)
Riga (Letònia) Modifica el valor a Wikidata
  Primer Ministre de Letònia
20 de desembre de 2007 – 12 de març de 2009

7 de maig de 1990 – 3 d'agost de 1993
Dades personals
NacionalitatLetònia
FormacióUniversitat de Letònia
Institut Estatal de Riga núm. 1 Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Lloc de treball Estrasburg
Brussel·les
Riga Modifica el valor a Wikidata
OcupacióFísic
OcupadorUniversitat de Letònia Modifica el valor a Wikidata
PartitFront Popular de Letònia (1988–1993)
Via Letona (1997–2007)
Primer Partit de Letònia/Via Letona (2007–2011)
Premis
Signatura
Modifica el valor a Wikidata

Ivars Godmanis (Riga, 27 de novembre de 1955) és un físic, professor universitari i polític letó. Va arribar a ser Primer Ministre de Letònia com a representant del partit Via Letona (LC) i pel Front Popular de Letònia (LTF). Al llarg de la seva carrera política ha ocupat diversos càrrecs, com el de president del Consell de Ministres - el primer govern després de la restauració i la independència de Letònia-, primer ministre, ministre i membre del Parlament.

Formació[modifica]

Godmanis, va néixer a Riga, on acabà els seus primers estudis a l'Institut Estatal de Riga núm. 1. El 1974, va completar els estudis a la Facultat de Física i Matemàtiques de la Universitat Estatal de Letònia. Des de 1984 fins a 1988 va treballar com a investigador júnior dins l'Institut de Física. El 1992 va rebre el doctorat en física. Entre 1986 i 1987, Godmanis va viure a Àustria durant 9 mesos, on va acumular força experiència sobre el capitalisme i la democràcia, que posteriorment utilitzaria en la seva obra de govern. A Àustria, va passar algun temps vinculat a possibles cooperacions amb la KGB, però amb l'aplicació de la llei de la Instància el 1998, va examinar-se la possible cooperació i no van trobar-se proves que ho demostressin.

Activitat política[modifica]

Inicis[modifica]

Ja el 1980, Godmanis, participava en el Front Popular de Letònia i el 1988 es va convertir en el seu president. El 1990 va ser el seu candidat per la circumscripció de Kuldiga. Finalment, va ser elegit per al Consell Suprem, on es convertí en el seu president. El 4 de maig va votar a favor de la Declaració de restauració de la independència de la República de Letònia.

El 7 de maig de 1990, Godmanis va ser elegit cap del govern letó, el primer després de la independència. Va estar en el càrrec de Primer Ministre fins al 1993. El govern de Godmanis va dirigir el país durant l'etapa del restabliment de la independència, amb una situació força complicada, ja que, Letònia va canviar l'economia de planificada cap a una de lliure mercat i per consegüent el sistema financer en general es va enfonsar. Va ser una època de grans canvis, la substitució de la moneda, la privatització del país i la retirada de l'exèrcit rus. Encara que es varen cometre molts errors, però, donada la complexitat de la tasca, els historiadors consideren que els primers anys des de la independència de Letònia, el govern de Godmanis va dirigir el país amb èxit.

Retorn a la política[modifica]

El 1995 va ser guardonat amb l'Orde de les Tres Estrelles.[1] Més tard va exercir com a Ministre de Finances des de 1998 fins a 1999. Va estar al principi associat al Front Popular Letó, però després aquest partit deixés d'existir es va unir a la partit Via Letona. El novembre de 2006, després de les eleccions en què Via Letona en coalició amb el Partit Letònia Primer tornés al govern, Godmanis es va convertir en el Ministre d'Interior. Va exercir com a Primer Ministre de Letònia entre 2007 i 2009, quan es va veure obligat a dimitir pels disturbis de Riga del 2009.

Referències[modifica]

  1. «Triju Zvaigžņu ordenis» (en letó). gramata21.lv. [Consulta: 2 desembre 2008].

Vegeu també[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Ivars Godmanis