John Dee

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaJohn Dee

John Dee (possiblement als 67 anys). Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement13 juliol 1527 Modifica el valor a Wikidata
Londres Modifica el valor a Wikidata
Mortdesembre 1608 (Julià) Modifica el valor a Wikidata (81 anys)
Mortlake Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióTrinity College
St John's College, Cambridge
Antiga Universitat de Lovaina Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Camp de treballMatemàtiques i alquímia Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciófilòsof, geògraf, cartògraf, astròleg, matemàtic, astrònom, escriba Modifica el valor a Wikidata
OcupadorUniversitat de París
Rodolf II del Sacre Imperi Romanogermànic Modifica el valor a Wikidata
ProfessorsGemma Frisius i Gerardus Mercator Modifica el valor a Wikidata
Obra
Estudiant doctoralThomas Digges Modifica el valor a Wikidata
Família
CònjugeJane Dee (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
FillsArthur Dee (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
ParesRoland ap Bedo ap Dafydd Ddû ap John Dee (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata  i Jane ferch William Wilde (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata

Discogs: 3665115 Goodreads character: 17581 Project Gutenberg: 8745 Modifica el valor a Wikidata

John Dee (Londres, 13 de juliol de 1527 – Mortlake (avui, part de Londres), desembre de 1608 o març de 1609) fou un matemàtic, astrònom, astròleg, ocultista, navegant, servidor de l'Imperi britànic[1] i assessor de la reina Elisabet I d'Anglaterra, d'origen gal·lès.[2][3][4][5][6] Va dedicar gran part de la seva vida a l'estudi de l'alquímia, l'endevinació i l'hermetisme.

Ciència[modifica]

Dee va tocar tant l'àmbit de la ciència com el de la màgia, de manera que amb prou feines se'n distingien. Una de les persones més erudites de la seva època, fou convidat a ensenyar àlgebra avançada a la Universitat de París quan només tenia vint-i-pocs anys. Fou un gran defensor de les matemàtiques i un astrònom respectat, però també un navegant expert que participà molt activament en els viatges d'exploració que va emprendre Anglaterra durant l'era dels descobriments. D'especial influència va ser el pròleg que escrigué per a la primera traducció dels Elements d'Euclides a l'anglès, publicada el 1570 pel seu amic Henry Billingsley.

Màgia[modifica]

John Dee fent una demostració davant la reina Elisabet I

Simultàniament amb tota aquesta erudició científica, Dee es capbussà amb el mateix entusiasme en el món de la màgia, l'astrologia i la filosofia hermètica. Emprà molt de temps i esforç en els darrers trenta anys de la seva vida per buscar la comunió amb els àngels a fi d'aprendre el llenguatge universal de la Creació i promoure la unitat de tota la humanitat abans de l'apocalipsi. Com a estudiós del redescobert platonisme de Marsilio Ficino, Dee no feia distincions entre les seves recerques matemàtiques i els seus assajos en la màgia hermètica, la invocació als àngels i l'endevinació. De fet, considerava que totes les seves activitats eren en realitat diverses facetes de la mateixa investigació: la recerca del coneixement transcendent de les formes substancials que serien la base del món visible, allò que Dee anomenava "veritats pures".

Política[modifica]

Al llarg de la seva vida, Dee va aplegar una biblioteca que fou de les grans d'Anglaterra. El seu estatus elevat com a intel·lectual d'anomenada li va permetre també jugar a la política a la cort. Ocasionalment, feu d'assessor i tutor de la reina Elisabet, i es relacionà amb els seus ministres Francis Walsingham i William Cecil Burghley. Dee també feu de tutor i va gaudir de la protecció d'altres personatges com Philip Sidney, el seu oncle Robert Dudley (favorit de la reina) i Edward Dyer. També va tenir de mecenes Christopher Hatton.

Referències[modifica]

  1. Roberts, R. Julian. «Dee, John (1527–1609)». Oxford Dictionary of National Biography. Oxford University Press, 2004; online edition, maig 2006. DOI: 10.1093/ref:odnb/7418. [Consulta: 6 desembre 2011]. (requereix subscripció o ser soci de la biblioteca pública del Regne Unit).
  2. 18th December 2010 - 16:34. «Blogs - Wales - John Dee, magician to Queen Elizabeth». BBC, 18-12-2010. [Consulta: 6 octubre 2012].
  3. «The National Library of Wales :: Dictionary of Welsh Biography». Wbo.llgc.org.uk. [Consulta: 6 octubre 2012].
  4. «Dee biography». History.mcs.st-andrews.ac.uk. [Consulta: 6 octubre 2012].
  5. «Welsh Journals Online». Welshjournals.llgc.org.uk. [Consulta: 6 octubre 2012].
  6. [enllaç sense format] Http://web.archive.org/web/20110613195912/http://www.history.ac.uk/resources/e-seminars/poole-paper.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: John Dee
  • O'Connor, John J.; Robertson, Edmund F. «John Dee» (en anglès). MacTutor History of Mathematics archive. School of Mathematics and Statistics, University of St Andrews, Scotland. (anglès)
  • Easton, Joy B. Dee, John. Complete Dictionary of Scientific Biography. 2008. Encyclopedia.com. Consultat 28 Octubre 2013 <http://www.encyclopedia.com>. (anglès)