Josep Espasa i Anguera

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaJosep Espasa i Anguera

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement1840 Modifica el valor a Wikidata
la Pobla de Cérvoles (Garrigues) Modifica el valor a Wikidata
Mort4 juliol 1911 Modifica el valor a Wikidata (70/71 anys)
Barcelona Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióeditor Modifica el valor a Wikidata
Família
GermansPau Espasa i Anguera Modifica el valor a Wikidata

Josep Espasa i Anguera (La Pobla de Cérvoles, 1840 - Barcelona 4 de juliol de 1911) va ser un editor català. Amb el seu germà Pau fundà Espasa Germans, empresa precursora de l'Editorial Espasa, i posteriorment fou impulsor de la prestigiosa Enciclopèdia Espasa.

Provinent d'una família rural molt humil, el seu pare Josep Espasa i Porta sastre de professió natural de Lleida la seva mare Engràcia Anguera i Miquel natural de Vilanova de Prades, quan encara era un noi va haver de traslladar-se a Barcelona, on va treballar en l'enderrocament de les muralles de la ciutat. Als 18 anys treballava de repartidor de llibres per entrega. Aviat va quedar fascinat pel negoci dels llibres i el 1860 va arriscar els seus modestos estalvis per crear un petit centre de subscripcions, precursor de l'editorial Espasa. Durant el primer període (1860-1877), amb el seu germà Pau (la Pobla de Cérvoles 1835 — Barcelona 1927) i sota el nom Espasa Germans,[1] va publicar diversos llibres en català, com la segona edició del Diccionari de la llengua catalana ab la correspondencia castellana y llatina[2] de Pere Labèrnia. El 1875 va editar les Poesies catalanes de Frederic Soler (Pitarra).

El 1869 els germans Espasa es varen associar amb Manuel Salvat i Xivixell (1842-1901), creant l'editorial Espasa Hermanos y Salvat.[3] El 4 d'agost de 1871[4] es va casar amb Justina Escayola i Lluch natural de Barcelona. Manuel Salvat es casà el 22 de març de 1872[5] amb Magdalena Espasa i Anguera (Barcelona, 1852), germana dels seus socis, i la nova parella anà a viure a la mateixa casa on hi havia la impremta, al carrer Robador.[6] Pau Espasa es retirà de l'empresa el 1877. El 1881 Josep Espasa arribà a un acord amb el seu cunyat Manuel Salvat per constituir Espasa y Compañía. El 1897 Salvat va deixar l'empresa per crear Salvat e Hijo el 1898, en la que participava el seu fill Pau Salvat i Espasa.

L'editorial de Josep Espasa continuà fins al 1908 amb el nom de José Espasa i després passà a anomenar-se Espasa e Hijos. El somni d'Espasa d'una gran enciclopèdia en castellà va començar a prendre forma el 1905, primer amb la publicació de fascicles setmanals, i a partir de 1908, amb la publicació dels volums. Josep Espasa va morir a Barcelona el 4 de juliol de 1911.

Anys més tard de la mort del fundador, la magnitud de l'empresa va sobrepassar la capacitat de l'editorial, i el 1925 va haver d'associar-se amb Calpe (Compañía Anónima de Librería, Publicaciones y Ediciones). Les oficines centrals es van traslladar a Madrid i la direcció de l'empresa es va oferir a José Ortega y Gasset.[7]

Referències[modifica]