Joseph Ignace Guillotin

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Retrat del Dr. Joseph Ignace Guillotin

Joseph Ignace Guillotin (Saintes, 28 de maig de 1738 - París, 26 de març de 1814) va ser un metge i diputat francès.

El seu nom s'associa a la invenció de la guillotina, dispositiu mecànic per executar els condemnats a mort a través de la decapitació. Realment, el Dr. Guillotin no fou l'inventor d'aquest dispositiu, però si que va proposar-ne la seva utilització a França. L'ús de l'epònim per designar la guillotina es va convertir en un fet habitual. Alguns familiars va arribar a sol·licitar al govern que deixessin d'utilitzar el seu nom per a descriure la màquina, però l'esforç fou en va i van haver de canviar-se el cognom.

Als inicis de la seva educació secundària, Guillotin es va interessar per les arts; fou professor de literatura al Irishah Collegue de Bordeus. Va decidir continuar els seus estudis com a físic i finalment va estudiar medicina a Reims i a la universitat de París. Es graduà el 1770.

El 1784 el govern francès el va designar, juntament amb Benjamin Franklin i altres, per investigar el magnetisme animal, suposadament descobert per Franz Mesmer.

El 1789 es va convertir en diputat de París a l'Assemblea Constituent francesa. Va ser en aquesta posició des d'on va proposar l'ús de la guillotina a l'Assemblea Legislativa.

Tot i aquesta oferta, Guillotin era contrari a la pena de mort, però creia que un mètode d'execució més humà i menys dolorós hauria de ser el primer pas cap a una eliminació total d'aquest tipus de condemnes.

També va intentar que les execucions fossin vistes per menys famílies i nens, i de fet, va votar per a fer-les més privades i individualitzades.

Una llegenda urbana afirma que executaren al Dr. Guillotin amb la seva màquina. Però això és fals, ja que la seva mort va ser provocada per l'àntrax en una espatlla.

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]