Katherine Saubel

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Katherine Siva Saubel (Reserva índia Los Coyotes, Califòrnia, 7 de març de 1920[1] - Reserva Morongo, 1 de novembre de 2011[2]) fou una erudita, educadora, líder tribal, escriptura i activista ameríndia cahuilla. Els seus esforços es van centrar en la preservació de la llengua dels cahuilla. Saubel és reconeguda nacionalment i internacional com a un dels més respectats líders nadius americans de Califòrnia. Va rebre un doctorat honorari en la filosofia de La Sierra University, Riverside (Califòrnia), i va ser guardonat amb la Medalla del rector, el més alt honor atorgat per la Universitat de Califòrnia a la Universitat de Califòrnia, Riverside.

Fou cap de la reserva Morongo Cahuilla i última parlant fluent de la seva llengua a la reserva. Això la va moure el 1964 a crear el Museu Malki a la reserva Morongo. Llicenciada en etnobotànica i historiadora tribal, ha escrit Temalpakh (from the earth): Cahuilla indian knowledge and usage of plants (1972), recull de tradicions medicinals de la seva ètnia.

Primers anys i formació[modifica | modifica el codi]

Era la vuitena d'onze germans i va créixer parlant únicament cahuilla fins que fou escolaritzada alsset anys.[3] La seva mare, Melana Sawaxell, només parlava cahuilla. El seu pare, Juan C. Siva, dominava quatre idiomes: cahuilla, Espanyol, llatí, i anglès. Mentre era a l'escola secundària Katherine es va alarmar en assabentar-se que quan parlava cahuilla als seus amics ells li responien en anglès. Li preocupava que la seva gent estava perdent llur idioma. Va començar a escriure els noms i usos de les plantes i herbes que va aprendre de la seva mare quan es reunia amb ella.

El seu llibre de notes es va dir Temalpakh: (From the Earth) Cahuilla Indian knowledge and usage of plants que va escriure en col·laboració anb l'antropòleg Lowell John Bean durant deu anys i que fou publicat per Malki Press del Malki Museum en 1972. Temalpakh demostra la profunditat de l'experiència de Saubel en la cultura cahuilla, i el segon focus important de la seva escolaritat: etnobotànica nadiua, l'estudi del coneixement de les plantes i dels costums agrícoles d'un poble o grup ètnic específic. Saubel fou una experta en els usos de plantes únicament pel seu poble com mesquite, cargol de fesol, roure, blat, datura, i altres.

Treballs posteriors[modifica | modifica el codi]

En 1962 Saubel treballà amb el professor de lingüística americana William Bright en els seus estudis sobre la llengua Cahuilla i hi col·laborà en nombroses publicacions. També va donar classes amb Bright i amb la professora Pamela Munro de l'UCLA, i fou coautora amb Munro de Chem’i’vullu: Let’s Speak Cahuilla, publicat per l'UCLA en 1981.

A partir de 1964 Saubel treballà en la recerca de la llengua cahuilla amb el lingüista Hansjakob Seiler de la Universitat de Colònia, Alemanya, per seguir treballant en oferir una traducció oficial per escrit de la llengua cahuilla que havia existit anteriorment només en forma parlada. El seu treball conjunt va donar lloc a la publicació tant d'una gramàtica de referència Cahuilla i un diccionari. Saubel també va publicar el seu propi diccionari, I'sniyatam Designs, a Cahuilla Word Book. El seu treball inclou diverses transcripcions autèntiques i traduccions de l'anglès del folklore cahuilla.

Jane Penn, líder cultural de la reserva Malki Cahuilla a Banning (Califòrnia) (reanomenada com a Reserva Morongo), havia concebut l'any 1958 d'obrir un museu a la reserva on poder mostrar la seva àmplia col·lecció d'artefactes cahuilla i crear un centre de conservació de la cultura de la reserva. Amb l'ajuda de Lowell John Bean, aleshores estudiant graduat d'antropologia, i el suport d'Elmer (marit de Penn) i Mariano (marit de Katherine Siva Saubel), el grup va obtenir estatut d'ONG per al Museu Malki de la reserva Morongo a Banning. La presidenta fou Saubel i Penn, emparentada amb ella per matrimoni, en fou nomenada directora i tresorera. Així el febrer de 1965 va obrir al públic en primer museu sense ànim de lucre a una reserva índia i continua mostrant artefactes des de la prehistòria als últims anys. Malki Press, braç editorial del museu, ha adquirit recentment Ballena Press als autors Lowell John Bean i Sylvia Brakke Vane, el que permet que el museu segueixi publicant treballs acadèmics sobre els nadius americans del sud de Califòrnia.

Reconeixement[modifica | modifica el codi]

La investigació de Saubel ha aparegut internacionalment en publicacions governamentals, acadèmiques i del museu. El seu coneixement de l'etnobotànica cahuilla i afers tribals ha portat a que comissions legislatives federals i estatals hagin cercat el seu testimoni. Els governadors anteriors i actuals de Califòrnia l'han honrat, i ha estat nomenada membre de nombroses comissions i agències.

Durant molts anys va exercir en la Comissió Històrica del Comtat de Riverside, que la va seleccionar Historiador del Comtat de l'Any 1986. El 1987 va ser reconeguda com a "Elder of the Year" pel Museu Indi de l'Estat de Califòrnia. El governador Jerry Brown va designar-la a la Comissió de Patrimoni Indígena de Califòrnia el 1982. En aquest càrrec ha treballat per preservar els llocs sagrats i protegir les restes indígenes.

Saubel ha testificat com a expert en cultura i història indígena i en la legislatura de Califòrnia, al Congrés dels Estats Units, i a diverses juntes, comissions i agències.

Els seus escrits han estat publicats per les agències governamentals, institucions acadèmiques i museus, i ha ensenyat història, literatura i cultura cahuilla a la Universitat de Califòrnia a Riverside, UCLA, Universitat de l'Estat de Califòrnia, Hayward, la Universitat de Colònia, i la Universitat Hachinohe al Japó. El 2004 el seu llibre Isill Heqwas Waxizh: A Dried Coyote's Tail, coescrit amb el lingüista cahuilla, cupeño, luiseño i serrano Eric Elliot, va ser publicat per Malki Museum Press.

Els seus premis inclouen:

Publicacions[modifica | modifica el codi]

 • Saubel, Katherine Siva and Paul Apodaca. “Founding a Tribal Museum: The Malki Museum” in American Indian Places: A Guide to American Indian Landmarks, edited by Francis Kennedy. New York: Houghton Mifflin, 2008.
 • Saubel, Katherine Siva and Lowell John Bean. Temalpakh (From the Earth): Cahuilla Indian Knowledge and Usage of Plants. Banning, California: Malki Museum Press, 1972.
 • Saubel, Katherine Siva. I'isniyatam = Designs: a Cahuilla word book. Banning, CA: Malki Museum Press, Morongo Indian Reservation, 1977. OCLC 6392692. 
 • Saubel, Katherine Siva. Isill héqwas wáxish = A dried coyote's tail. Banning, CA: Malki Museum Press, 2004. ISBN 9780939046409. OCLC 58432017. 

Lectures[modifica | modifica el codi]

 • Dozier, Deborah. The Heart is Fire. Berkeley, CA: Heyday Books, 1996. Interviews with Katherine Siva Saubel and her brother, Alvino Siva, as well as Cahuilla elders
 • James, Harry Clebourne. The Cahuilla Indians. Morongo Indian Reservation: Malki Museum Press (Westernlore Press), 1960 (reprinted 1968). OCLC 254156323. LCCN 60010491.  – inclou una foto de Saubel per Weazy Wold.
 • Lowell John Bean. Mukat's People: The Cahuilla Indians of Southern California. University of California Press, 1974. Overview of Cahuilla culture conveyed by longtime Cahuilla associate, anthropologist Lowell J. Bean.

Referències[modifica | modifica el codi]

 1. «Katherine Siva Saubel (Native American scholar)» (en anglès). Britannica Online. [Consulta: 8 novembre 2011].
 2. «Cahuilla Elder Remembered: 'Our Mentor, Our Teacher, Our Grandmother'» (en anglès). banning-beaumont.patch. Guy McCarthy, 3 de novembre de 2011. [Consulta: 8 novembre 2011].
 3. Elaine Woo. «Katherine Siva Saubel obituary: Preserver of Cahuilla Indian culture dies at 91». Los Angeles Times, 2011-11-06 [Consulta: 2 desembre 2012].
 4. Niemann, Greg. Palm Springs Legends: creation of a desert oasis. San Diego, CA: Sunbelt Publications, 2006, p. 286. ISBN 978-0-932653-74-1. OCLC 61211290. 
 5. National Women's Hall of Fame website

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]