L'experiment Belko

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de pel·lículaL'experiment Belko
The Belko Experiment Modifica el valor a Wikidata
Modifica el valor a Wikidata

Estrena mundial de "The Belko Experiment" al Ryerson Theatre de Toronto, Canadà Modifica el valor a Wikidata
Fitxa
DireccióGreg McLean Modifica el valor a Wikidata
Protagonistes
ProduccióPeter Safran Modifica el valor a Wikidata
GuióJames Gunn Modifica el valor a Wikidata
MúsicaTyler Bates Modifica el valor a Wikidata
MuntatgeJulia Wong Modifica el valor a Wikidata
ProductoraMetro-Goldwyn-Mayer Modifica el valor a Wikidata
DistribuïdorMetro-Goldwyn-Mayer Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
País d'origenEstats Units d'Amèrica Modifica el valor a Wikidata
Estrena17 març 2017 Modifica el valor a Wikidata
Durada89 min Modifica el valor a Wikidata
Idioma originalanglès Modifica el valor a Wikidata
Versió en catalàSí 
Coloren color Modifica el valor a Wikidata
Pressupost5.000.000 $ Modifica el valor a Wikidata
Recaptació10.600.000 $ Modifica el valor a Wikidata
Descripció
Gènerecinema de terror, thriller, cinema gore, terror psicològic i thriller psicològic Modifica el valor a Wikidata
Qualificació MPAAR Modifica el valor a Wikidata
Lloc de la narracióColòmbia Modifica el valor a Wikidata

IMDB: tt1082807 Filmaffinity: 236046 Allocine: 237193 Rottentomatoes: m/the_belko_experiment Letterboxd: the-belko-experiment Mojo: blumhousetilt2017 Allmovie: v645096 TCM: 2064603 Metacritic: movie/the-belko-experiment TMDB.org: 341006
Facebook: TheBelkoExperiment Twitter (X): bhtilt Instagram: bhtilt Modifica el valor a Wikidata

L'experiment Belko (títol original en anglès, The Belko Experiment) és una pel·lícula estatunidenca de thriller de terror de 2016 dirigida per Greg McLean i escrita per James Gunn,[1] que relata les vivències de 80 treballadors estatunidencs que treballen a Bogotà per l'empresa Belko Industries i a qui una veu misteriosa els diu que han de començar a matar-se els uns als altres. Aquesta pel·lícula ha estat doblada al català.[2]

Argument[1][3][4][modifica]

Belko, una organització que ajuda empreses estatunidenques a subcontractar llocs de treball a l'Amèrica del Sud, té una seu a Bogotà (Colòmbia), on treballen 80 estatunidencs. Darrerament, l'empresa ha estat adoptant fortes mesures de seguretat, i fins i tot ha implantat dispositius de seguiment a la pell de cada empleat en cas de segrest. Un dia, i de manera inusual, Belko envia tots els treballadors colombians a casa seva i només es queden a l'oficina els expatriats. Poc després que comenci la jornada laboral Mike (John Gallagher Jr) observa com uns vigilants de seguretat fortament armats entren en l'hangar contigu; llavors una veu anuncia per megafonia que són objecte d'una prova i els ordena matar dues persones de la plantilla durant la pròxima mitja hora, si no volen morir-ne més. Naturalment, s'hi neguen, però en el moment en què una dona intenta sortir de l'edifici, de cop i volta es tanquen les persianes metàl·liques de totes les finestres i l'edifici queda blindat i sense aire condicionat, i els telèfons no funcionen. Atrapades en un infern claustrofòbic dominat per la veu, algunes persones reaccionen nervioses i d'altres creuen que es tracta d'una broma, però passada l'estona estipulada explota el cap d'alguns treballadors i queda clar que són en un joc de matar o ser matat.

Descobreixen que allò que ha fet esclatar els caps és el dispositiu que duen implantat al clatell, però que no es tracta de cap xip sinó de granades minúscules activades a distància. Quan Mike intenta treure-se-la emprant un cúter és amenaçat de mort per la veu, que continua amb el joc intentant que els treballadors es matin entre ells. En aquest moment sorgeixen de manera natural dos grups: els que intentaran sobreviure evitant ser la presa i fent qualsevol cosa que calgui per aconseguir deslliurar-se de morir (els membres de la direcció, principalment), erigint-se en àrbitres i sacrificant aquells qui consideren més prescindibles, i els que intentaran escapar de l'amenaça i mantenir-se vius fins que el joc acabi (la part inferior de l'escala corporativa i el personal de serveis, liderats per Mike). El primer grup pren la iniciativa, s'apropia de les armes, sorgeixen les aliances i, a mesura que el rellotge avança, i carrega contra totes les persones que pot per tal de guanyar el joc.

Aquesta lluita ferotge per la supervivència enfronta amics i estranys i els porta a un extrem de depravació, i al final només en queda un. Quan el macabre joc acaba queda clar que es tracta d'un complot internacional.

Repartiment[modifica]

Producció[modifica]

James Gunn va començar a escriure la pel·lícula després de despertar d'un somni sobre un edifici d'oficines tancat en parets metàl·liques i escoltar una veu instruint els empleats que es matessin. Inicialment, Gunn va escriure la pel·lícula (com The Belco Experiment) abans de dirigir Super (2010), tot i que es va apartar del projecte una vegada va obtenir llum verda, ja que s'estava divorciant quasi al mateix temps. Segons Gunn: "Només volia estar al voltant dels meus amics i la meva família. No volia anar a rodar aquesta cosa que tractava de persones que s'estimen i s'importen i es veuen obligades a matar-se els uns als altres. Simplement, no semblava ser la manera com volia passar els següents mesos de la meva vida. Així que en vaig sortir." A mesura que el nom de Gunn es feia més gran, es va més o menys oblidar d'això fins que va rebre una trucada de Jon Glickman a MGM preguntant si encara estava interessat a fer-ho.

La majoria del repartiment va ser anunciada el maig de 2005, com John Gallagher Jr.,[5] Tony Goldwyn,[6] i Melonie Diaz;[8] d'altres, en canvi, com David Del Rio, Stephen Blackehart, Josh Brener, i Rusty Schwimmer, van fer-ho el juny.

El rodatge va començar l'1 de juny de 2015 a la capital colombiana[11][12] i va finalitzar el mes següent, i la pel·lícula es va estrenar al Festival Internacional de Cinema de Toronto el 10 de setembre de 2016.[13]

Rebuda[modifica]

Malgrat la puntuació positiva al portal IMDb,[14] en els de Rotten Tomatoes[15] i Metacritic[16] ja no va rebre puntuacions tan altes. D'altra banda, la crítica generalista en va tenir una pitjor opinió, com l'estrella i mitja (sobre cinc) de Simon Abrams, del web de Roger Ebert[17] o l'estrella (sobre quatre) de Rex Reed, del diari The New York Observer.[3] Tot i així, Benjamin Lee de The Guardian li va concedir tres estrelles (de cinc),[18] i Glenn Kenny de The New York Times, en va lloar alguns girs en l'argument i la voluntat del director de no deixar de tractar cap clixé, malgrat que també en va criticar la ironia barata de les matances coreografiades acompanyades amb la música de Dvořák i Txaikovski.[4] En canvi, John DeFore de The Hollywood Reporter, va considerar que McLean va oferir una acció viciosa i principalment satisfactòria, amb un gènere que va considerar que apreciarien els fans però no el públic generalista.[1]

The Belko Experiment, que comptava amb un pressupost de 5 milions de dòlars, va recaptar-ne 11 milions a tot el món.[19]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 'The Belko Experiment': Film Review, per John DeFore, a The Hollywood Reporter, 16/3/2017 (anglès)
  2. «L'experiment Belko». ésAdir. [Consulta: 16 novembre 2023].
  3. 3,0 3,1 ‘The Belko Experiment’ Is a Psychologically Bewildering Mess, per Rex Reed, a Observer, 17/3/2017 (anglès)
  4. 4,0 4,1 Review: ‘The Belko Experiment’: Kill or Be Killed, per Glenn Kenny, The New York Times, 15/3/2017 (anglès)
  5. 5,0 5,1 Dave McNary «James Gunn Taps 'Newsroom' Star John Gallagher Jr. for 'Belko Experiment'». Variety, 18-05-2015 [Consulta: 3 juny 2015].
  6. 6,0 6,1 Hipes, Patrick. «Tony Goldwyn Joins 'The Belko Experiment' Movie From James Gunn». Deadline Hollywood, 19-05-2015. [Consulta: 3 juny 2015].
  7. «John C. McGinley Joins 'The Belko Experiment'; 'The Magnificent Seven' Adds Two». Deadline Hollywood, 21-05-2015 [Consulta: 30 juny 2015].
  8. 8,0 8,1 Hipes, Patrick «Melonie Diaz Joins 'Belko Experiment'; Sam Hazeldine Cast In 'The Huntsman'». Deadline Hollywood, 20-05-2015 [Consulta: 3 juny 2015].
  9. 9,0 9,1 Barton, Steve «Several More Sign Up for The Belko Experiment». Dread Central, 29-05-2015 [Consulta: 30 juny 2015].
  10. Dave McNary «'Walking Dead' Star Michael Rooker Joins 'Belko Experiment'». Variety, 22-05-2015 [Consulta: 3 juny 2015].
  11. «James Gunn Unveils Film Project 'The Belko Experiment'». The Hollywood Reporter, 31-03-2015 [Consulta: 4 abril 2015].
  12. «On the Set for 6/1/15: James Gunn Starts Shooting 'The Belko Experiment', Michael Keaton Begins Mcdonald's Biopic 'The Founder' & More». ssninsider.com, 01-06-2015 [Consulta: 1r juny 2015].
  13. «The Belko Experiment». [Consulta: 11 setembre 2016].
  14. The Belko Experiment a IMDb
  15. The Belko Experiment a Rotten Tomatoes
  16. The Belko Experiment a Metacritic
  17. The Belko Experiment, per Simon Abrams, a RogerEbert.com, 16/3/2017 (anglès)
  18. The Belko Experiment review – gory workplace horror promotes nastiness, per Benjamin Lee, a The Guardian, 15/3/2017 (anglès)
  19. The Belko Experiment a Box Office Mojo

Vegeu també[modifica]