Línia de Wallace

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Línia imaginària de separació entre el Sud-est Asiàtic i Australàsia.

La línia de Wallace és una línia imaginaria que marca un límit biogeogràfic a través d'Insulíndia, i separa les regions d'Àsia i Oceania. La fauna, i en menor mesura la flora, són notablement diferents a cada costat, malgrat la proximitat geogràfica i la relativa similitud climàtica, reflectint històries evolutives separades.

Probable extensió del subcontinent de Sahul fa 18.000 anys, amb un nivell del mar 150 metres inferior a l'actual
Anoa de Cèlebes
Sus barbatus
Rinoceront de Java

La línia passa entre les illes de Bali i Lombok, a l'est de Java; continua entre Borneo, que deixa a l'oest, i les Cèlebes, i passa al sud de les Filipines. Al nord-oest de la línia la fauna és la característica del Sud-est Asiàtic; al sud-est és la australàsica, que s'estén sobre Nova Guinea, Austràlia i molts arxipèlags del Pacífic sud-occidental. Proves de l'existència de la línia van ser descrites per Antonio Pigafetta, quan descrigué els contrasts biològics existents entre les Filipines i les illes de les espècies l'any 1521, amb ocasió del viatge de circumnavegació de l'expedició comandada per Fernando de Magallanes.

Una observació superficial i contemporània de la línia la fa semblar imaginària. Tanmateix es correspon amb un important límit físic: la fossa de Wallace, extensa fossa submarina produïda per subducció prop del límit entre les plaques tectòniques de Australàsia i la d'Euràsia.

Durant les fases glacials de la glaciació quaternària, regions actualment sota el nivell del mar a banda i banda de la línia quedaren al descobert, però separades per un llarg estret sobre la fossa, que esdevingué així una barrera per a la migració de poblacions animals. Durant el darrer període glacial (generalment conegut com a würmià), a l'oest de la línia restava emergit el subcontinent de Sonda i a l'est el de Sahul, separats ambdós per menys de 100 km. Durant l'expansió dels homínids, la fossa i línia resultaren un límit gairebé infranquejable cap a Australàsia, superat inicialment per formes modernes d'Homo erectus (de les que va derivar Homo floresiensis, descobert a l'illa de Flores, a l'est de la línia, el 2004) i després per Homo sapiens — la nostra espècie — uns 70.000 anys enrere, emprant rudimentàris rais de joncs.

El nom honra a Alfred Russell Wallace, naturalista i geògraf anglès que va estudiar l' Arxipèlag Malai pels vols de 1860, i fou juntament amb Darwin un dels dos autors de la teoria de l'evolució basada en la selecció natural.

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]