La Cava

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
Infotaula de geografia políticaLa Cava
Bandera de La Cava

Localització

40° 43′ 18″ N, 0° 43′ 23″ E / 40.7217°N,0.723056°E / 40.7217; 0.723056
Estat Espanya
Comunitat autònoma Catalunya
Vegueria Terres de l'Ebre
Comarca Baix Ebre
Municipi Deltebre
Població
Total 8.000 aprox.
Gentilici caveros i caveres
Geografia
Altitud 2 m
Indicatius
Codi postal 43580
Modifica dades a Wikidata

La Cava és un poble situat al Delta de l'Ebre a la comarca del Baix Ebre. Des de l'any 1977 forma part del municipi de Deltebre juntament amb Jesús i Maria.

Està ubicat tot just al centre del Delta de l'Ebre, el que se'n diu al cor del Delta, delimita al nord amb el canal de l'esquerra de l'Ebre i al sud amb el riu Ebre on podem trobar a l'altra banda de riu el poble de Sant Jaume d'Enveja. A l'oest delimita amb el poble veí, Jesús i Maria, tot i que no hi ha separació entre els dos nuclis urbans.

Història[modifica]

Pel que fa a la seva història se'n coneix ben poc, els documents més antics que se’n conserven daten de l’any 1818 els quals constitueixen l’església de Sant Miquel de La Cava i proclamen a Sant Miquel patró de La Cava, els historiadors afirmen que la història de La Cava té alguns segles més abans dels documents que se'n conserven, afirmen que els primers pobladors varen ser el “moros”, el misteri és, qui varen ser els primers que s’assentaren on actualment està el poble? d'on prové el nom de La Cava? preguntes sense resposta. S’afirma que abans de la Guerra civil espanyola a l’Església Sant Miquel de La Cava hi havia més documents amb indicis sobre la història, com era habitual els varen cremar, un autor local en un dels seus llibres escriu, “la història del nostre poble s’ha fet fum”.

La gent del poble té diferents teories “mítiques” del nom de La Cava;

La primera teoria explica que els habitants de Tortosa tenien unes caves situades al Delta on guardaven els seus producte frescos, ja que aprofitaven la humitat del Delta. D’aquestes caves vindria el nom de La Cava. Una altra teoria afirma que venien des de les terres valencianes colles de pagesos "a cavar" la terra per tal de conrear el producte estrella del delta, l’arròs, del "cavar" dels valencians vindria el nom de La Cava. Una altra bastant pareguda a l'anterior explica que els primers colons varen trobar una imatge de Sant Miquel quan venien a cavar la terra per fer regalèssia, van decidir crear un poble nomenat Sant Miquel de La Cava.

Deixant aquestes teories mítiques però sense descartar-les alguns professor o escriptors s’han atrevit amb les seves teories i explicacions.

L’any 1996 a la revista del Museu del Montsià el professor d’història el Sr. Xavier Ribas i Vilanova va publicar que el nom de La Cava deriva de l'any 1666, quan alguns propietaris que tenien finques seguint el riu per la zona del Bosc, Peregó, l'Arenal, Illa de Mar, etc., es van reunir per a cavar una séquia, des del revolt que el riu feia enfront del que es deia Punta Grossa, girant cap al nord i anant a desembocar al Goleró i la Torre de l'Àngel (Platja de la Marquesa) per mirar d'evitar que el riu se'ls mengés les finques en cada riuada, molt habituals en aquelles temps. Van construir la séquia des d'aquell revolt fins al que en aquell moment era el Pantà (l'antic Port Fangós). A l'hivern següent, les primeres riuades, van fer que aquella séquia esdevingués la sortida principal del riu, i des d'aleshores, el riu que anava cap al nord es va anant rublint. Quan es va llogar gent per fer l'excavació de la séquia va ser per a cavar i la veu popular en va començar a dir "la cava" perquè segur que el temps que va durar la construcció de la séquia hagué de ser prou dilatat en el temps i la gent va deixar de dir que anava a cavar a la séquia simplement deia "la cava". Un exemple d’aquest joc de paraules és que en lloc de dir vaig a plantar arròs diem a "la plantada" i en aquest cas en compte de dir que anaven a cavar a la séquia deien anar a "la cava".

Una altra teoria la trobem amb el professor Jesús Masip el qual va explicar la possibilitat que el nom de La Cava vingués d'un antic nom àrab Al-Capdil, “moro” que va habitar aquestes terres. Un llibre editat per Caixa de Terrassa sobre la història del Baix Ebre - Montsià en un dels capítols els autors van parlar del possible origen del nom La Cava. Segons ells el més probable és que vingués de l'àrab perquè definien un lloc del Delta com "on lo riu s'acaba" que casualment fonèticament sona com "acaba" en català.

A finals del segle XIX queda clar que La Cava ja té vida pròpia i comença la història documentada del poble, les barraques, les formes de vida, les caseres, les pesques... es comença a omplir d’anècdotes la història de La Cava, un poble que pertany al municipi de Tortosa i on "l’única" via decent de comunicació és lo Carrilet de La Cava, l'arròs es posiciona com a producte estrella de l'economia de tots els seus habitants. En l'arribada de la Guerra Civil el poble va quedar bastant buit, ja que les famílies fugiren cap a les garrigues, la majoria dels seus habitants varen lluitar el bàndol Republicà, molts homes caveros moriren durant la guerra. Els anys que envolten la guerra foren anys difícils per als habitants de La Cava, un poble pobre amb fam i amb unes condicions de vida i de desenvolupament difícils. En finalitzar la Guerra Civil l'any 1939 tornen les anècdotes de tots els seus habitants, històries i històries que fan peculiaritzar i enrrequir la cultura de la gent de La Cava.

L'any 1977 La Cava deixa de pertànyer a Tortosa i es realitza la segregació amb el naixement d'un nou municipi que inclou La Cava i Jesús i Maria (poble veí), aquest municipi l'anomenen Deltebre, comencen els conflictes entre els habitants els quals es divideixen amb tres bàndols, els caveros (La Cava), partidalencs (Jesús i Maria) i deltebrencs (Deltebre). Avui aquesta disputa encara és viva, amb menys intensitat però viva, sobretot al mes d’agost on se celebren les tradicionals festes majors organitzades pel CD La Cava i l'Ajuntament Deltebre. Al segle XXI La Cava és considerada un barri de Deltebre, constitueix la zona més poblada i més enriquida de comerços i serveis. El boom de la construcció ha deixat una gran petjada al poble que a poc a poc està seguint el camí per transformar-se en una ciutat.

A les eleccions municipals del 2011 es va presentar per primer cop un partit que volia defensar els interessos del poble de la Cava. Unió del Poble de la Cava que va obtenir 76 vots.

Economia[modifica]

La producció d’arròs és l'activitat agrícola més important de La Cava, la construcció del canal de l’esquerra de l’Ebre va fer desenvolupar el conreu de l’arròs d'una manera notable, existeix una marca d’arròs 100% del Delta de l’Ebre que se’n diu Arròs La Cava entre d'altres. Altres activitats importants que constitueixen l’economia de La Cava són la construcció i el turisme rural, que cada cop va guanyant terreny.

Cultura[modifica]

Si d’una cosa es caracteritzen els habitants de La Cava és per la seva cultura, coneguts per tot arreu per “caveros”, es caracteritzen per la seva peculiaritat de parlar la llengua catalana (“xeic de La Cava iau” vendria a ser “només sóc de La Cava”), per la seva manera de ser (valents i atrevits) i pel seu protagonisme “allí on vas et trobes un cavero”. La festa dels bous és una peça fonamental de la cultura, se celebra al mes d’agost en commemoració al patró Sant Roc, cal destacar el bou capllaçat, símbol principal de les Festa Major de La Cava. El ball típic és la jota ebrenca i la cançó per excel·lència lo Carrilet de la Cava, la gastronomia destaca per la gran varietat de menjars, la paella, l'anguila en suc, les paracotes, l'arròs col i fesols (calent), els musclos, etc. entre moltes més especialitats que fan de la gastronomia de La Cava un autèntic luxe.

Entitats[modifica]

  • Club Deportiu La Cava
  • Associació Local de la Dona de La Cava
  • Societat de Caçadors Sant Miquel de la Cava
  • Penya Taurina "Bous Més Que Mai" de La Cava
  • Grup de Sevillanes "Poderio" de La Cava
  • Bat'u'Kava
  • Penya Barcelonista La Cava "Galaxo"
  • Associació Cultural i Recreativa "La Ribera de l'Ebre" La Cava
  • Associació de Joves de La Cava
  • Associació de Jubilats i Pensionistes de La Cava

Enllaços externs[modifica]