La Ciutat del Perdó

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search

La Ciutat del Perdó és un article de Joan Maragall escrit el 1909 amb motiu dels fets de la Setmana Tràgica a Barcelona.

Maragall demanava el perdó de Francesc Ferrer i Guàrdia (1859-1909), que havia estat detingut i estava a punt de ser afusellat pels fets de la Setmana Tràgica. Al mateix temps, denunciava la greu responsabilitat que pertocava a la burgesia catalana en els aquests fets de juliol de 1909. Apel·lava a les consciències dels lectors als que anava dirigit amb paraules molt dures:

« "¿Com vos podeu estar axís tranquils a casa vostra i en el vostres quefers sabent que un dia, al bon solet del dematí, allà dalt de Montjuich, treuràn del castell un home lligat y el passaràn per davant del cel y del mon y del mar, y del port que trafiqueja y de la ciutat que s'aixeca indiferent, y poch a poch, ben poch a poch, perquè no s'hagi d'esperar, el portarà a un recó del fosso, y allí, quan toqui l'hora, aquell home, aquella obra magna de Deu en cos i ànima, viu, en totes ses potencies y sentits, ab aquest mateix afany de vida que teniu vosaltres, s'ajenollarà de cara al mur, y li ficaràn quatre bales al cap, y ell farà un salt y caurà mort com un conill?".[1] »

Maragall en aquell moment no estava treballant regularment en cap diari i va mirar que li publiquessin a la Veu de Catalunya, el diari de la burgesia, i del qual Enric Prat de la Riba (1870-1917) n'era el director. Un acord de Prat de la Riba amb el govern d'Antonio Maura va impedir la seva publicació.

Referències[modifica]

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]