La falç d'or

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de llibreLa falç d'or
La falç d'or.jpg
Tipus àlbum de còmics
Fitxa
Autor René Goscinny i Albert Uderzo
Llengua francès
Publicació França, 1962
Editorial Hachette
Edició Q74700425 Tradueix
Dades i xifres
Personatges
Sèrie
Astèrix el gal
Altres dades
ISBN 978-2-01210-134-0
Modifica les dades a Wikidata

La falç d'or (La serpe d'or, originalment en francès) és el segon àlbum de la sèrie d'Astèrix. En aquest s'inicien les aventures pel món d'aquest personatge. És el primer episodi que transcorre fora de l'entorn del poble de l'Aquitània.

És el primer episodi on l'Obèlix actua com a clar co-protagonista de la sèrie, car en l'àlbum anterior només era un personatge més aviat de caràcter secundari (i el co-protagonista d'aleshores era en Panoràmix). Des d'aquest àlbum, i encara en l'actualitat, Obèlix és el co-protagonista permanent, mentre que Panoràmix esdevindrà un co-protagonista ocasional de bastants àlbums. (Altres co-protagonistes ocasionals memorables són, per exemple, el cap del poble Abraracúrcix i el bard Assegurançatòrix.).

El seu viatge a Lutècia és una al·legoria del provincià que triomfa a la capital, tot i que històricament Lutècia no devia tenir la importància que té ara París com a tal.

En aquest episodi es presenten personatges com Amèrix (cosí d'Obèlix, i fabricant casolà de falç), Avorànfix (amo d'un establiment de begudes, i un dels dirigents de la banda de traficants de falç de la història, sempre vestit amb joies i vestits cars), el taverner avern (de nom desconegut, propietari d'una taberna, que esdevé testimoni inoportú de les maquinacions dels traficants de falç), el Lentix (sicari comú i corrent, membre dels traficants) i el Gran Cap dels traficants de falç (que es descobriria al final de la història). El governador romà, Gracus Astutus, pren les faccions de l'actor britànic Charles Laughton.

Tots aquests personatges no aparegueren gens en històries posteriors, a excepció de l'Amèrix, que en una ocasió féu una visita al poblat de l'Astèrix i són amics.

Com a curiositat, a la pàgina 36 del llibre, el format de les vinyetes canvia, passant al format "strip". Segons explica Uderzo al llibre "Le livre d'Astérix le gaulois", em vaig equivocar amb la mida dels fulls i vaig continuar en un altre format fins al final de la història." Donada la sobrecàrrega de feina que tenien llavors, no es va modificar.