Lisi

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

La lisi cel·lular és el trencament de la membrana cel·lular.[1] Totes les cèl·lules tenen una membrana feta de fosfolípids que separen el contingut cel·lular de l'ambient extracel·lular. Els fosfolípids són amfipàtics si tenen embegudes les proteïnes de membrana. La naturalesa dels lípids i les proteïnes varia depenent del tipus de cèl·lula.

A la cèl·lula animal la membrana és l'única barrera, però en una planta o en els bacteris la membrana es troba envoltada per una paret cel·lular. La paret cel·lular bacteriana està composta per pèptid-glucans. Aquests tipus de barrera extracel·lular confereixen forma i rigidesa a les cèl·lules. La tècnica escollida per a la ruptura cel·lular ha de considerar l'origen del teixit per avaluar la seva facilitat o dificultat de destrucció. A més el mètode ha de ser compatible amb la quantitat de material que serà processat i les aplicacions d'aquest.

Tipus de lisi[modifica | modifica el codi]

Hi ha dos tipus de lisi: la lisi tradicional i la lisi per mitjà de detergents.

Lisi tradicional[modifica | modifica el codi]

  • Homogeneïtzació líquida . Les cèl·lules es trenquen en ser forçades a passar per espais molt petits.
  • Sonificació . Ones d'alta freqüència trenquen les cèl·lules.
  • Congelació . Cicles de congelació continus trenquen la cèl·lula induint la formació de vidres.

Lisi mitjançant detergents[modifica | modifica el codi]

La Lisi cel·lular mitjançant detergents és una manera més suau de trencar la membrana cel·lular.

Els detergents trenquen la barrera lipídica solubilitzant les proteïnes i interrompent la interacció lípid-lípid, lípid-proteïna i proteïna-proteïna. Els detergents, igual que els lípids, s'associen entre ells i s'uneixen a superfícies hidrofòbiques. Es componen d'un cap polar hidrofílica i una cua no polar hidrofòbica.

No hi ha un protocol estàndard disponible. El detergent dependrà de l'aplicació que se li vulgui donar. Molts estudis en els quals s'usa electroforesi fan servir típicament SDS per desnaturalitzar les proteïnes del tot. L'elecció del detergent per a la lisi cel·lular dependrà també del tipus de cèl·lula. És important tenir en compte a més els buffer usats, el pH, la concentració de sal i la temperatura per a l'elecció del detergent correcte.

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. «lisi». L'Enciclopèdia.cat. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.