Llista de micronacions

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

Aquesta és una llista de micronacions que són documentades online o per documentació escrita, i que tenen alguna forma d'interacció amb el món real. Aquestes entitats no estan reconegudes com a estats sobirans.

Nom oficial Fundació Comentaris
Akhzivland 1960s Micronació israeliana fundada per l'excèntric soldat esdevingut pacifista i hippy Eli Avivi. Consisteix en un enclavament costaner, una vila palestina els habitants de la qual fugiren després de la Guerra dels Sis Dies. Akhzivland és tol·lerada per les autoritats israelianes.
Aerica 1987 Micronación creada pel canadenc Eric Lis, amb un enfocament humorístic.[1]
Aeterna Lucina 1978 a 1990s Micronació australiana. Reclama territoris australians per a ser independent. Alguns homes de negocis associats a ella foren processats el 1990 per frau immobiliari i bancari, tot i que no pas el fundador.
Anguilla 1967 República independent creada a l'illa d'Anguilla al revelar-se els illencs a formar part del territori dependent de Sant Cristòfol-Neus-Anguilla.
Aramoana 1980 Petita comunitat de Nova Zelanda autoproclamada independent per a protestar contra la construcció d'una refineria d'alumini en el seu territori.
Atlantis 1970s projecte d'uns llibertaris estatunidencs en el vaixell independent Liberty i ancorat en el Mar del Carib. El vaixell fou enfonsat per un huracà.
Atlantium 1981 Grup de sobirania global amb base a Sydney.
Avram 1980s Micronació no-territorial fundada per un autoproclamat duc que fou diputat al parlament de Tasmània.
Conch Republic 1982 Un grup proclamà la independència dels EUA com a protesta pel bloqueig establert per laPatrulla de Frontera dels EUA a la fi dels Keys de Florida. Ha protagonitzat diverses protestes contra el govern dels EUA però la seva existència és un mitjà d'atraure turistes a la zona.
Elleore 1944 Micronació fundada per un grup de mestres d'escola com a camp d'estiu a l'illa d'Elleore, Dinamarca. El seu monarca és Rei Leo III
EnenKio 1994 Reclama l'atol·ló de les illes Wake a les Illes Marshall i ha aconseguit emetre alguns passaports i documents diplomàtics.
Estat Lliure Pictish 1990s 4 km² de l'illa de Skye a Escòcia, fundada per Robbie the Pict. Empra plaques de llicència diplomàtica que la policia britànica es nega a reconèixer.
Frestonia 1977 Freston Road a West London escollí escindir-se del Regne Unit com a Frestonia. L'actor David Rappaport és el ministre d'afers exteriors.
Glaciar 2014 Fundada per activistes de Greenpeace a la frontera en disputa entre Xile i Argentina a la regió dels Andes patagònics, amb el propòsit de cridar l'atenció sobre la falta de protecció de l'entorn per les glaceres de Xile i com a oposició a projectes miners i industrials al voltant de glacials.[2][3]
Hay-on-Wye 1977 Una vila de Gal·les que es declarà independent amb el publicista Richard Booth.
Hualqui 1823 Durant un breu període de 1823 la comuna de Hualqui es va autoproclamar independent de Xile i d'Espanya, a causa de la manca de protecció per part de les autoritats de Concepció contra les guerrilles realistes durant la guerra a mort
Humanity 1878 Dues fantasies filatèliques, ambdues ocupen les Illes Spratly
Illes del Mar del Corall 2004 Establert com a protesta política simbòlica per un grup d'activistes defensors dels drets dels homosexuals del sud-est de Queensland (Austràlia), el seu territori coincideix amb el de les Illes del Mar del Corall.
Illes Lagoa 2005 Micronació creada per Robert Stephenson, mestre de primària britànic, qui pretenia donar una lliçó magistral als seus alumnes.
Illa de Rino 2009 Micronació fundada el 2009, que reclama les illes fantasmes de l'Oceà Pacífic, i el llogaret de Rebollosa, en Montejo de Tiermes.[4]
Imperi Copeman 2003 Fundat per Nick Copeman en un aparcament per a caravanes de Norfolk, Anglaterra, qui canvià el seu nom pel de HM Rei Nicholas I.
Imperi Sagrat de Reunion 1996 Simulació política brasilera online.
República d'Indian Stream 1800s Vila de la frontera enter EUA i Canadà amb estatut poc clar després del Tractat de París i que es va proclamar independent. La reclamació es va resoldre i ara és Pittsburg, Nou Hampshire.
Kniphausen 1810 Baronia en el Ducat d'Oldenburg, la sobirania de la qual fou omesa accidentalment en el tractat de 1810 que entregava Oldenburg a França, i concedia al governador de Kniphausen la venda de drets de navegació. Fou reintegrada en el Gran-Ducat d'Oldenburg el 1855.
Kugelmugel 1984 Una casa en forma de volta construïda per l'artista Edwin Lipburger, qui resideix habitualment al Prater de Viena.
Ladònia 1980 Micronació creada per l'artista suec Lars Vilks com a llar d'escultures creades per ell a la reserva natural de Kullaberg al nord-oest de Skåne.
Landreth 1952 Simulació no territorial dissenyada per a crear un territori sobirà. La moneda, segells i documentació oficial foren creades per l'artista/rei Theron Paul.
Lostisland 2008 Simulació territorial sobre l'Illa de Hunter, actualment en disputa entre la República Francesa i la República de Vanuatu. El president es Yaroslav Mar.
Lovely 2004 Micronació humorística amb base a internet fundada per Danny Wallace com a part de la sèrie de TV de la BBC TV How to Start Your Own Country; reclama el pis del seu creador com a territori sobirà.
Lundy 1925-1931 Illa allunyada de la costa oriental d'Anglaterra, que històricament va tenir un status semiindependent (1100-1200) o intentà independitzar-se sota diversos senyors de la guerra. Entre 1925 i 1931 el seu propietari es proclamà rei i va emetre monedes, però no es proclamà independent. Fou tractat com a territori no anglès amb propòsits legals durant un temps.
Melchizedek 1986 El Domini fr Melchizedek (DoM) és una micronació força coneguda per facilitar el frau bancari a gran escala arreu del món.
Morac-Songhrati-Meads 1959
Marlborough 1993 Micronació de curta durada a Austràlia. Un granger declarà la seva granja com a estat independent per tal d'evitar l'evicció per fallida. Fou desallotjat una setmana més tard per la policia i més tard processat. Des d'aleshores ha desistit qualsevol demanda d'idependència.
Minerva 1973 Intent de construir una illa artificial per a construir un nou país a Minerva Reef (sud de les Illes Fiji), però poc després fou annexat per Tonga.
Molossia 1977 Micronació fundada per Kevin Baugh en la seva residència rural de Nevada. Funciona de manera paròdica com una dictadura bananera.
New Utopia 1990s Micronació basada en principis llibertarus per a ser construïda en plataformes al Mar del Carib. Fou fundada per l'empresari Lazarus Long. La viabilitat del projecte és qüestionable
Oceania Unida 2003 Micronació australiana situada vora Port Stephens, Nova Gal·les del Sud. Fundat com a resultat d'un desacord sobre l'ús de la terra entre el propietari i el consell local.
Província del Riu Hutt 1970 Una extensa granja d'Austràlia Occidental que se secessionà unilateralment de la Commonwealth i es declarà nació sobirana (província de Hutt River).
Rainbow Creek 1979 Un granger que es va secessionar de Victoria després que les terres fossin afectades per una inundació, com a protesta per la incompetència de les autoritats locals en la política d'aigües.
Redonda 1865 Petita illa deshabitada del Mar del Carib, legalment part d'Antigua i Barbuda. Un comerciant britànic aconseguí que la Reina Victòria li concedís el títol de Rei de Redonda, amb la condició que no es revoltés contra ella. El títol de rei té múltiples reclamants des de 1969.
República BjornSocialista 2005 Estat proclamat de sis metres quadrats, situat a una pedra que sembla un tractor al llac Immeln, Escània, Suècia. L'estat vol mantenir una política marxista i ha obtingut el reconeixement en els tribunals suecs. El 2007 un matrimoni celebrat al territori de la república fou declarat no culpable pel Tribunal suec. [1]
República de l'Illa de les Roses 1968 Intent d'independitzar una plataforma enmig del mar vora la vila italiana de Rimini. Poc després de proclamada, fou ocupada per les autoritats italianes i destruïda.
República de Saugeais 1947 Localitzada a l'est de França, al departament de Doubs
Regne de Riboalte 1999 Localitzat a Europa i dos illots a l'Àfrica
Sealand 1967 Plataforma de tir construïda fora de les aigües territorials britàniques durant la Segona Guerra Mundial que ha estat proclamat estat independent. Considerada la micronació més potencialment viable.
Seborga Antiga Vila de la regió italiana de Ligúria que ha afirmat amb documentació que mai ha format part del modern estat italià. Ha estat reconeguda per San Marino
Talossa 1979 Micronació fundada com a regne dormitori per Robert Ben Madison, resident de Milwaukee, Wisconsin, qui afirma haver inventat el terme "micronació". Cap el 2005 es va dividir en el "Regne de Talossa"[2] i la "República de Talossa."[3] Arxivat 2006-11-28 a Wayback Machine.
Tavolara 1836 Illa situada a la costa nord-est de Sardenya, reconeguda com a regne per Carles Albert de Sardenya i mai ha estat annexada formalment a Itàlia.
Timeria 2003 Micronación fundada en una platja propera a Cartagena (Múrcia), aprofitant un sector amb habitatges abandonats, pertanyent als seus membres. No tenien intencions separatistes, només aspiraven a un govern propi.[5][6]
Waveland 1997-1999 Illot rocallós de l'Atlàntic Nord, conegut com a Rockall. Greenpeace ocupà l'illot un temps fent una crida a la independència, com a protesta per les prospeccions petrolieres a la zona. Oferiren la ciutadania a qualsevol que fes un jurament de suport. El 1999, l'empresa petroliera abandonà el projecte i Rockall fou evacuada.
Wendland 1980 Protesta anti-nuclear alemanya a Wendland, reocupada per centenars de policies setmanes després. Les protestes es traslladaren a Gorleben.
Westarctica 2001 Gran Ducat virtual que reclama una bona part de l'Antàrtic. És coneguda perquè emet monedes.
Whangamomona 1989 Vila rural de Nova Zelanda.

 Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. «Aerican Empire – De Facto». [Consulta: 7 juliol 2020].
  2. «Embajador de República Glaciar: "donde hay glaciares no se pueden desarrollar proyectos mineros con las tecnologías que hoy se están proponiendo"» (en castellà). [Consulta: 7 juliol 2020].
  3. «Chile activists create 'glacier nation'» (en anglès). BBC News, 10-03-2014.
  4. Prensa, Editor. «Ha nacido un nuevo país en Sudamérica: Rino Island» (en castellà), 20-02-2020. [Consulta: 7 juliol 2020].
  5. «Micronación de Timeria - Apuntes de Ciencia de la administración - Docsity» (en castellà). [Consulta: 7 juliol 2020].
  6. Parra, Sergio. «Micronaciones (y V): micronaciones con sabor español» (en castellà), 11-01-2012. [Consulta: 7 juliol 2020].