Lluís Felip d'Orleans (IV duc d'Orleans)

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
El príncep Lluís Felip d'Orleans, quart duc d'Orleans.

Lluís Felip, IV duc d'Orleans i I de Valois (Versalles, 12 de maig de 1725 - Castell de Sainte-Assise 1785). Príncep de sang del Regne de França de la casa dels Orleans amb el tractament d'altesa reial. Fou el quart duc d'Orleans.

Nascut al Palau de Versalles essent fill del duc Lluís d'Orleans i de la princesa Augusta de Baden-Baden. Lluís Felip que rebé el nom del seu pare i el seu avi, era nét del duc Felip d'Orleans i de la princesa Francesca Maria de Blois per via paterna mentre que per via materna ho era del marcgravi Lluís Guillem de Baden-Baden i de la princesa Sibil·la Augusta de Saxònia-Lauenburg.

El 17 de desembre de l'any 1743 contragué matrimoni al Palau de Versalles amb la princesa Lluïsa Enriqueta de Borbó-Conti (1726-1759), filla de Lluís Armand II (1695-1727) i de Lluïsa Elisabet de Borbó-Condé (1693-1775). La parella tingué dos fills que arribaren a edat adulta:

Titular del ducat de Chartres des del seu naixement, l'any 1725, i fins a la mort del seu pare, el duc Lluís d'Orleans, el 1751. Des de l'any 1751 fou conegut com a «Monsieur le Duc d'Orleans».

Membre de l'exèrcit francès, participà activament en l'exèrcit en el marc de la Guerra de Successió d'Àustria i especialment durant les campanyes de 1742, 1743, 1744 i a la Batalla de Fontenoy (1745). L'any 1757 es retirà a la finca de Bagnolet on afavorir les representacions teatre i les societats de lletres.

L'any 1773 es casà en secret amb Charlotte-Jeanne Beraud de la Haye de Riou, marquesa de Montesson, dona amb una reputació intel·lectual molt elevada. El duc d'Orleans li regalà com a present de noces el Castell de Sainte-Assise on hi crearen un ambient intel·lectual i on rebien homes de cultura com la duquessa de Lauzun, la comtessa d'Egmont, el marquès de Lusignan, el marquès d'Osmond i de D'Alembert, Melchior Grimm, Pierre-Simon Laplace, el químic Claude Louis Berthollet, el compositor Pierre-Alexandre Monsigny, Carmontelle, entre d'altres.


A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Lluís Felip d'Orleans (IV duc d'Orleans) Modifica l'enllaç a Wikidata