Louis Thiry

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaLouis Thiry
Biografia
Naixement(fr) Louis Henry Nicolas Thiry Modifica el valor a Wikidata
15 febrer 1935 Modifica el valor a Wikidata
Fléville-devant-Nancy (França) Modifica el valor a Wikidata
Mort27 juny 2019 Modifica el valor a Wikidata (84 anys)
Mont-Saint-Aignan (França) Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
Formacióconservatori regional de Nancy Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióorganista, músic, pedagog musical Modifica el valor a Wikidata
Membre de
ProfessorsRolande Falcinelli Modifica el valor a Wikidata
AlumnesBenjamin Alard Modifica el valor a Wikidata
InstrumentOrgue i orgue Modifica el valor a Wikidata
Premis

Musicbrainz: 5b2d598f-9e78-41b4-8b91-b1f6cd7043e4 Discogs: 1215775 Allmusic: mn0002184527 Modifica el valor a Wikidata

Louis Thiry (Fléville-devant-Nancy, 15 de febrer de 1935 - Mont-Saint-Aignan, 27 de juny de 2019) fou un organista, compositor i pedagog francès cec.

El compositor francès Olivier Messiaen va escriure sobre ell:

« Louis Thiry és un organista extraordinari. Un músic virtuós, amb una gran memòria i habilitat inigualable: es pot classificar entre els herois de la música (ha donat diverses actuacions excel·lents de les meves obres més difícils d'òrgans, en particular el meu "Messe de la Pentecôte"). Tots aquells que ho hagin escoltat i tots els que escolten a Louis Thiry poden admirar-lo. »

Ha participat en nombrosos festivals d'arreu del món, com Lille Besançon, Festival estival de París, Haarlem, el Festival Messiaen a Moscou, Venècia, Palerm, Madrid, Viena, Ginebra, Düsseldorf, Colònia, Karlsruhe, Luxemburg, Brussel·les i Anvers. Londres, Hèlsinki, Copenhaguen, Salzburg, Oslo, Cambridge, Noumea (Nouvelle Calédonie), Taipei (República Popular de la Xina).

Biografia[modifica]

Louis Thiry va obtenir un primer premi d'orgue a la classe d'orgue de Jeanne Demessieux al Conservatori de Nancy el 1952[1] i va perfeccionar les seves habilitats a l'Institut Nacional per a Joves Cecs de París amb André Marchal, l'ensenyament del qual va apreciar especialment.[2] Entre 1956 i 1958, va ser deixeble de Rolande Falcinelli i va obtenir un primer premi d'orgue i improvisació del Conservatori Nacional de Música de París.

Va començar la seva carrera com a organista als teclats de l'orgue de l'església de Baccarat el 1958 abans de convertir-se en organista titular de l'orgue de l'església de Sant Martí de Metz de 1961 a 1972.

A Metz, comença a donar classes d'orgue. Entre els seus alumnes de Metz hi ha l'escriptor i dramaturg Bernard-Marie Koltès així com l'organista Norbert Pétry (professor d'orgue al conservatori regional de Metz).

A Rouen, Louis Thiry és organista titular dels històrics orgues Lefebvre (segle XVII) a la capella de l'hospital Charles-Nicolle i professor al conservatori de Rouen (1971-2000). Entre els seus antics alumnes del Conservatori de Rouen podem citar: Alain Mabit, Vincent Bénard, Nicolas Pien, Dominique Cointrel, Jean-Luc Étienne, Vincent Evrard, Vincent Fouré, Vincent Erhart, Claire Labat-Lecaulle, Benjamin Alard, Céline Frisch o Jérôme Alexandre[3]... Un d'ells, François Ménissier, el va succeir l'any 2000 al CNR de Rouen.

Forma part de l'Acadèmia d'Orgue de Saint-Dié. És especialment reconegut per les seves interpretacions de les obres d'Olivier Messiaen[1] i Johann Sebastian Bach, dels quals va gravar L'art de la fuga i El clavecí ben temprat.

Louis Thiry va donar nombrosos concerts i enregistraments arreu del món, explorant tots els estils musicals, des de compositors de l'Edat Mitjana fins als actuals. Els amants de la música del segle XX van apreciar especialment les seves interpretacions d'Olivier Messiaen, Jean-Pierre Leguay, Pierre Vidal i Alain Mabit, les Cançons de la nit del qual va crear.

El seu gran interès per la música actual mai no ha impedit que Louis Thiry es concentrés amb la mateixa passió en la música antiga. L'últim enregistrament que va fer està dedicat a Guillaume de Machaut, Guillaume Dufay i Josquin des Prés.

En la música barroca, Louis Thiry ha donat nombrosos concerts amb músics com els cantants Henri Ledroit, Dominique Visse, Dominique Vellard o el violinista Patrick Bismuth amb qui actua habitualment en concert.

James Thomas, director de la "Cambridge Choral Society" i director de música de "St Edmundsbury Cathedral", és un dels seus antics estudiants.

Louis Thiry ha gravat les obres completes de l'orgue d'Olivier Messiaen el 1972 a la catedral de "St. Pierre"" a Ginebra per a Calliope (segell discogràfic) (Gran Premi del disc de l'Académie Charles Cros), El clavecí ben temprat (1972 a l'"Eglise Réformée" d'Auteuil, 1975, i L'art de la fuga de Bach (1993) a l'església de "Saint Thomas" d'Estrasburg.

És organista titular del famós òrgan de Lefebvre a la capella de l'Hospital "Charles Nicole" de Rouen, així com professor d'òrgan al Conservatori Regional de Rouen.

Va morir el dia 27 de juny de 2019 a l'edat de 84 anys.[4]

Distincions[modifica]

  • Louis Thiry és membre de l'Académie de Rouen
  • Guardonat com a "Cavaller de l'Ordre nacional del Mèrit.

Discografia[modifica]

Intèrpret

Aquests tres discos, considerats "un dels majors assoliments de la història de la gravació" (Paul Meunier - Télérama), va guanyar el gran premi pel disc de l'Académie Charles-Cros 1973, i a Diapason d'or: "La nova versió de Louis Thiry (que el mateix Olivier Messiaen va escollir) s'imposa per la ciència dels registres, el virtuosisme digital i la intel·ligència del fraseig... Integrant d'un valor excepcional." (Carl de Nys - Diapason) [1] Arxivat 2009-10-18 a Wayback Machine.

Compositor

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 «L’organiste et compositeur Louis Thiry est mort» [archive], Le Monde, 30 juin 2019.
  2. andremarchal.com [archive]
  3. Jérôme Alexandre, témoin singulier de l'art, La Croix, 17 mars 2007 (ISSN 0242-6056, lire en ligne [archive], consulté le 27 mars 2022)
  4. Décès de l'organiste Louis Thiry [archive], France Musique, 28 juin 2019.

Bibliografia[modifica]

Enllaços externs[modifica]