Múscul gemin superior

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula anatomiaMúscul gemin superior
Múscul bessó superior
Els músculs del gluti i regions femorals posteriors amb el múscul gemin superior destacat.
El gemin superior i els músculs propers.
Detalls
Llatímusculus gemellus superior
Part dedeep gluteal muscles (en) Tradueix i muscle pelvi-trochantérien (fr) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
OrigenEn l'espina isquiàtica, marge de l'escotadura ciàtica menor.[1]
InsercióEn el tendó de l'obturador intern.[1]
IrrigacióArtèria glútia inferior.
InnervacióPlexe sacre.[1]
AccionsRota externament la cuixa.[1]
Identificadors
TAA04.7.02.013 Modifica el valor a Wikidata
FMAModifica el valor a Wikidata 22318 Modifica el valor a Wikidata : multiaxial – Modifica el valor a Wikidata jeràrquic
Recursos externs
Grayp.477
Termes anatòmics dels músculs

El múscul gemin superior o múscul bessó superior (musculus gemellus superior)[nota 1] és el nom d'un múscul dels glutis. Juntament amb el gemin inferior, formen dos fascicles musculars estrets i accessoris del tendó de l'obturador intern, el qual procedeix just entre els dos gemins fins a inserir-se al trocànter major del fèmur.[2]

Insercions[modifica]

El múscul gemin superior neix a l'espina isquiàtica, just per sota de la inserció d'alguns fascicles del tendó de l'obturador intern. Després gira cap a la part superior del tendó de l'obturador intern, per la cara interna de l'epífisi del fèmur, fins a inserir-se juntament amb aquest múscul. En rares ocasions el múscul pot estar absent en el naixement.

Irrigació i innervació[modifica]

La innervació del gemin superior la proveeix branques del nervi obturador intern provinents de L5-S1. El gemin superior està irrigat per l'artèria glútia inferior o artèria ciàtica, la branca més voluminosa de les dues terminacions del tronc anterior de l'artèria ilíaca interna.

Funció[modifica]

La contracció del gemin superior estabilitza l'articulació coxofemoral i produeix l'adducció del maluc o articulació coxofemoral; és a dir, acosta l'extremitat inferior cap a la línia mitjana del cos, especialment quan la cama està flexionada. El gemin superior també causa la rotació externa o cap enfora de l'extremitat inferior. Actua conjuntament amb el múscul gemin inferior i l'obturador inferior.

Notes[modifica]

  1. En el Diccionari enciclopèdic de medicina se l'anomena múscul gemin superior. En canvi, el Termcat considera que el múscul gemin és una sinonímia complementària de la denominació principal: "múscul bessó", que també és la traducció que s'ajusta més a la denominació de la Terminologia Anatomica: musculus gemellus superior. Al TermCat no apareix la diferenciació entre inferior i superior; tan sols "múscul bessó". Vegeu TERMCAT, Centre de Terminologia. Diccionari d'anatomia. Barcelona: Fundació Barcelona, 1993. 435 p. (Diccionaris terminològics) ISBN 84-88169-06-X.

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 «múscul». Diccionari enciclopèdic de medicina. Enciclopèdia Catalana, S.A. 1997-2010. Arxivat de l'original el 2012-10-02. [Consulta: 22 abril 2014].
  2. Alan Twietmeyer, Thomas McCracken. Coloring Guide to Human Anatomy (en anglès). Ed. Lippincott Williams & Wilkins, 2001, p. 68. ISBN 0-7817-3042-2.
Aquest article incorpora text de l'edició de l'Anatomia de Gray en domini públic.

Imatges[modifica]

Enllaços externs[modifica]