Múscul obturador intern

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula anatomiaMúscul obturador intern
Secció coronal de la part anterior de la pelvis a nivell de l'arc púbic. Vista frontal. L'obturador intern queda destacat a la dreta.
El gemin superior i els músculs propers.
Detalls
Llatím. obturatorius internus Modifica el valor a Wikidata
Part dedeep gluteal muscles (en) Tradueix i muscle pelvi-trochantérien (fr) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
OrigenEn el marge extern del forat obturat de la pelvis, membrana obturadora.[1]
InsercióEn la fossa intertrocanteriana del fèmur.[1]
IrrigacióArtèria glútia inferior.
InnervacióNervi obturador, branca del plexe lumbar.[1]
AccionsFlexiona i rota externament la cuixa.[1]
Identificadors
TAA04.7.02.012 Modifica el valor a Wikidata
FMAModifica el valor a Wikidata 22298 Modifica el valor a Wikidata : multiaxial – Modifica el valor a Wikidata jeràrquic
Recursos externs
Grayp.477
Termes anatòmics dels músculs


El múscul obturador intern (musculus obturatorius internus) s'origina en la superfície intermèdia de la membrana obturadora –a l'isqui prop de la membrana–,[nota 1] i la vora del pubis. Surt de la cavitat pelviana pel forat ciàtic menor, se situa en part dins de la pelvis i, en part, en la regió posterior del maluc. La seva funció és la de rotar externament el maluc.

Aquest múscul està innervat pel nervi obturador intern (L5, S1). Actua per ajudar a rotar lateralment el fèmur, permetent l'extensió del maluc i l'abducció del fèmur amb flexió del maluc. També actua per estabilitzar el cap femoral en l'acetàbul.

Origen i insercions[modifica]

S'origina en la superfície interna de la paret anterolateral de la pelvis –on envolta la part més gran del forat obturador i queda unit a la branca inferior del pubis i l'isqui–, i en el costat de la superfície interna de l'os del maluc sota i darrere de al vora pelviana, que va des de la part superior del forat ciàtic, per sobre i per darrere del forat obturador. També s'origina en la superfície pelviana de la membrana obturadora.

Les fibres convergeixen ràpidament cap al forat ciàtic menor, i finalitzen en el seu extrem en quatre o cinc bandes tendinoses que es troben en la superfície profunda del múscul. Aquestes bandes es reflecteixen en un angle recte sobre la superfície acanalada de l'isqui, entre l'espina i la tuberositat.

El tendó s'insereix en el trocànter major del fèmur proximal.

Notes[modifica]

  1. També membrana obturadora interna de Fischer; és una membrana molt consistent que omple la major part del forat obturat de la pelvis.

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 «múscul». Diccionari enciclopèdic de medicina. Enciclopèdia Catalana, S.A. 1997-2010. Arxivat de l'original el 2012-10-02. [Consulta: 22 abril 2014].
Aquest article incorpora text de l'edició de l'Anatomia de Gray en domini públic.

Imatges[modifica]

Disseccions on es pot observar el múscul obturador intern.

Enllaços externs[modifica]