Marino Faliero (Donizetti)

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de composicióMarino Faliero
Luigi Verardi after Dominico Ferri - Gaetano Donizetti - Carrefour de St Jean et Paul. Dans l'Opéra Marino Faliero.jpg
Forma musical òpera
Compositor Gaetano Donizetti
Llibretista Giovanni Emanuele Bidera
Llengua original italià
Publicació segle XIX
Gènere tragèdia lírica
Actes tres
Estrena
Data 19 de març de 1835
Escenari Théâtre Italien de París,
Estrena als Països Catalans
Estrena a Catalunya Temporada 1839-1840 del Teatre de Montsió
Estrena al Liceu 12 de juliol de 1848
Més informació
IMSLP Fitxa
Modifica les dades a Wikidata

Marino Faliero és una òpera en tres actes composta per Gaetano Donizetti sobre un llibret italià de Giovanni Emanuele Bidera. S'estrenà al Théâtre Italien de París el 19 de març de 1835.[1] A Catalunya, s'estrenà la temporada 1839-1840 al Teatre de Montsió i posteriorment el 12 de juliol de 1848 al Teatre de la Santa Creu de Barcelona.[2]

L'òpera, tot i les seves irregularitats, ofereix múltiples belleses i ocasions de lluïment per als seus quatre intèrprets principals.

Origen i context[modifica]

Al començament de 1835 Bellini i Donizetti mesuraven les seves forces per última vegada al Teatre Italià de París, component sengles òperes per a la mateixa companyia de grans estrelles -Grisi, Rubini, Tamburini i Lablache-, si amb I Puritani el primer va obtenir un èxit clamorós, Marino Faliero de Donizetti va tenir una acollida més mitigada, amb tan sols cinc funcions, malgrat la qual cosa tots dos músics van ser guardonats amb la Legió d'Honor i rebuts pel rei Lluís Felip a les Teuleries. Va ser el mateix Rossini qui generosament va convidar els seus joves col·legues a aquest debut parisenc i els va ajudar amb els seus consells a preparar millor les seves creacions. En el cas de Donizetti, els canvis suggerits per la seva veterà col·lega van portar a l'existència de dues partitures -l'autògraf napolità i l'edició impresa per Ricordi- que difereixen en més d'un terç del seu contingut.

Representacions[modifica]

Després d'una vida raonablement reeixida durant algunes dècades, l'obra va desaparèixer de la circulació fins a 1966, quan va ser recuperada a Bèrgam, funció de la qual un disc ha preservat el testimoni. Posteriorment, hi ha hagut dues versions més d'aquesta obra, una de 1999 editada per Agorà, de procedència hongaresa, i una altra, editada per On Stage, gravada en viu per a la RAI de Torí el 1977.

Referències[modifica]

  1. Detalls a operone.de
  2. Alier, Roger. L'òpera a Barcelona: orígens, desenvolupament i consolidació de l'òpera com a espectacle teatral a la Barcelona del segle XVIII. Barcelona: Institut d'Estudis Catalans, 1990. ISBN 8472831655.