Assassinat

De Viquipèdia
(S'ha redirigit des de: Matar)
Salta a la navegació Salta a la cerca

Un assassinat és un delicte de caràcter molt específic que consisteix a matar una persona amb alguna de les següents circumstàncies:

  • Traïdoria: consisteix en l'ocupació de mitjans, maneres o formes en l'execució que tendeixin directament i especialment a assegurar-la, sense risc per a l'agressor que procedeixi de la defensa que pogués fer la víctima o amb la recerca conscient que el delicte quedi impune. Són casos de traïdoria aquells en els quals s'aprofita la particular situació de desemparament i indefensió de l'agredit, quan l'execució és sobtada i inesperada, per sorpresa, o quan es fa mitjançant aguait, parany, o emboscada. També ho són la nocturnitat o la disfressa, que impedeix el reconeixement de l'autor del crim.
  • Preu, recompensa o promesa.
  • Acarnissament: augmentar de forma inhumana el dolor de l'agredit. L'acarnissament s'aprecia tant per la intenció, com per l'objectiu resultat d'incrementar el dolor de l'agredit, i per això exclou actes realitzats sobre el cadàver posteriorment a la mort de la víctima (que podria constituir un altre delicte diferent, com és la profanació de cadàver).

També es tracta d'assassinat quan l'homicidi es realitza per mitjà d'inundació, incendi, explosiu o verí, entenent per aquest últim qualsevol substància que introduïda en el cos humà per ingestió, injecció o inhalació pugui produir la mort. La comissió d'un assassinat mitjançant inundació o incendi suposa que aquest és el mitjà utilitzat, no que es comet per aquest motiu.

Etimologia del mot assassí[modifica]

Al segle XII recorria la Mediterrània un grup que infonia terror per la brutalitat dels atacs a vaixells, ports i ciutats. Residien en una regió muntanyosa. Allà sembla que un capitost els alliçonava sobre la vida del més enllà: drogava els seus seguidors amb fortes dosis de haixix i després, en plena al·lucinació, els feia viure experiències ben plaents, com ara orgies, menjars i begudes exquisides... Quan es desvetllaven, el cap els assegurava que havien estat al cel! Això en feia els fidels executors de les ràtzies marines. Atacaven i assassinaven amb el deler de morir i arribar aviat al cel que ja “coneixien”. Van ser anomenats “tribu dels haixixins”. La gent, per a referir-se a un homicida cruel, en deien haixixí. Amb el temps la paraula àrab es va transformar en el nostre "assassí".[1] El mot prové de l'àrab ḥaššāšî, que significa "bevedor de ḥašîš" (haixix), un nàrcotic a base de fulles de cànem que, en la secta islàmica nizarita, donaven a alguns seguidors perquè executessin sanguinàries venjances polítiques.[2]

Assassí en sèrie[modifica]

S'anomena assassí en sèrie quan una mateixa persona en mata moltes altres seguint un mateix patró o fixació.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Assassinat Modifica l'enllaç a Wikidata