Micronèsia

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
No s'ha de confondre amb els Estats Federats de Micronèsia.
Infotaula de geografia físicaMicronèsia
TipusGrup, regió cultural i regió geogràfica Modifica el valor a Wikidata
Part deOceania insular Modifica el valor a Wikidata
Localitzat a l'entitat geogràficaoceà Pacífic Modifica el valor a Wikidata
Localització
Entitat territorial administrativavalor desconegut Modifica el valor a Wikidata
lang=ca Modifica el valor a Wikidata Map
 12° N, 152° E / 12°N,152°E / 12; 152
Format per

La Micronèsia (del grec μικρόν = petit i νησί = illa) és una regió d'Oceania que limita a l'oest amb les Filipines, al sud-oest amb Indonèsia, al sud amb Papua Nova Guinea i la Melanèsia, i al sud-est i a l'est amb la Polinèsia.

La regió consisteix en centenars de petites illes repartides sobre una àmplia extensió del Pacífic occidental. Políticament, estan dividides en set territoris:

(Els quatre primers constituïen anteriorment el Fideïcomís de les Illes del Pacífic, o Trust Territory of the Pacific Islands, administrat pels Estats Units.)

Tots els pobles micronesis parlen llengües austronèsies, i gairebé totes aquestes pertanyen al subgrup oceànic de les llengües austronèsies. Només en trobem tres excepcions a la Micronèsia occidental: el chamorro de les Mariannes, el iapès dels Estats Federats de Micronèsia i el palauès; aquestes tres llengües pertanyen al subgrup malaiopolinèsic occidental, que inclou unes poques llengües parlades avui dia a les Filipines i Indonèsia. A l'extrem oriental dels Estats Federats de Micronèsia, les llengües nukuoro i kapingamarangi representen una extensió occidental de les llengües polinèsies.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Micronèsia