Muhàmmad ibn Alí as-Sanussí

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Muhàmmad ibn Alí as-Sanussí (en àrab ‏محمد بن علي السنوسي, Muḥammad b. ʿAlī as-Sanūsī) (Al-Wasita, Algèria, 22 de desembre de 1787- Jaghbub, Líbia, 2 de setembre de 1859) fou un erudit i religiós musulmà originari d'Algèria, que va fundar la Sanusiyya. Era membre de la tribu del Awlad Sidi Abd Allah d'Orània i d'origen xerifià. La nisba al-Sanusi derivaria be d'un mestre o més probablement d'una muntanya de la zona de Tlemcen on vivia.

Va estudiar a Orània (Mustaganem, Mazuna, Tlemcen) i vers els 20 anys va anar a estudiar a Fes on va restar almenys 7 anys (fins a 14 segons algunes fonts). Allí va adherir a algunes ordes sufís. El 1818 hauria sortit de Fes i potser va fer una primera peregrinació a la Meca (vers 1825/1826) on va trobar al savi marroquí Ahmad ibn Idris que hi vivia feia 20 anys. Hauria estat amb aquest mestre entre dos i tres anys fins que vers 1827/1828 aquest va marxar al Iemen (on va fundar la dinastia dels idríssides del Iemen) i va quedar com el seu delegat (khalifa) a la Meca. Ibn Idris va morir a Sabya el 1837 i al-Sanusi va esdevenir el cap i la seva zawiya, propera a la Meca, va esdevenir lentament el centre d'una nova confraria coneguda com a Sanusiyya. Altres deixebles d'Ibn Idris van crear també confraries, com la dels Mirghaniyya al Sudan i altres.

Amenaçat per la potencia dels wahhabites i enfrontat als ulemes locals, va retirar-se a Àfrica vers 1840 on va fundar quatre zawiyes entre les quals la d'al-Bayda a la Cirenaica; el 1846 va retornar a la Meca però en va tornar a sortir el 1854 i es va instal·lar a al-Izziyya i després a Jaghbub (Vila Nova) fundada en mig del desert als oasis occidentals d'Egipte. Allí va morir el 2 de setembre de 1859. Els seus seguidors eren principalment els beduïns del Djabal al-Akhdar (nord de la Cirenaica). Fou considerat un reformista (Idjtihad) i (contra el que sovint es diu) mai va fer apologia de la gihad contra els europeus, mostrant-se contrari a la política i afavorint una re-islamització.

Referències[modifica | modifica el codi]

C. Souriau, Muhammad b. Ali al-Sanusi (1787-1859), fondateur d'une confrérie aux dimensions d'un empire, a la col. Les Africains de Ch. A. Julien, París, 1977.