Museu Guggenheim (Nova York)

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula d'edifici
Museu Guggenheim
NYC - Guggenheim Museum.jpg
Epònim Solomon R. Guggenheim
Dades
Tipus museu d'art, edifici de museu i atracció turística
Part de The 20th-Century Architecture of Frank Lloyd Wright Tradueix
Arquitecte Frank Lloyd Wright
Creació 1937
Data d'obertura oficial 21 octubre 1959
Característiques
Estil arquitectònic arquitectura moderna
Superfície Patrimoni de la Humanitat: 0,251 ha
buffer zone Tradueix: 2,164 ha
Ubicació geogràfica
EstatEstats Units d'Amèrica
Estat federatNova York
Ciutat globalNova York
BoroughManhattan
Localització Fifth Avenue, 1071
 40° 46′ 59″ N, 73° 57′ 32″ O / 40.783056°N,73.958889°O / 40.783056; -73.958889
Lloc component de Patrimoni de la Humanitat
Data 2019
Candidat a Patrimoni de la Humanitat
Identificador 5249
Lloc d'interès de Nova York
Indret Històric Nacional
Lloc inscrit al Registre Nacional de Llocs Històrics
Identificador 05000443
Activitat
Fundador Solomon R. Guggenheim
Nombre de visitants per any 1.121.156 (2016)
Lloc web oficial Lloc web oficial
Modifica les dades a Wikidata

El Museu Guggenheim de Nova York (en anglès Solomon R. Guggenheim Museum) és el primer dels museus creats per la Fundació Solomon R. Guggenheim, dedicada a l'art modern. Va ser fundat el 1937 a l'Upper East Side de Nova York. Al començament va ser anomenat Museu de Pintura No-objectiva, i va ser fundat per a exhibir art avantguardista d'artistes moderns primerencs com Kandinski i Mondrian.

El 1959 es va mudar al lloc on es troba actualment (davant del Central Park), quan es va completar l'edifici dissenyat per l'arquitecte Frank Lloyd Wright. Guggenheim no sabia a qui triar com a arquitecte pel museu, i per això va demanar a la baronessa Hilla von Rebay que escollís algú. Ella va triar Wright perquè era l'arquitecte més famós del moment. L'edifici en si mateix es va convertir en una obra d'art.

L'edifici[modifica]

Des del carrer, l'edifici sembla una cinta blanca enrotllada en forma cilíndrica, lleument més ampla al cim que a la base. Internament, les galeries formen una espiral. Així, el visitant veu les obres mentre camina per la rampa helicoïdal, com fent un passeig.

Del 1983 al 1992 l'estudi de l'arquitecte Charles Gwathmey va fer-hi una ampliació,[1][2] completant-lo amb una torre rectangular adossada, més alta que l'espiral original. Aquesta modificació del disseny original de Wright va generar una forta controvèrsia.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Museu Guggenheim Modifica l'enllaç a Wikidata
  1. Article sobre Gwathmey a PlataformaArquitectura (castellà)
  2. «Ampliació i renovació del museu al web de l'estudi Gwathmey Siegel & Associates» (en anglès). Arxivat de l'original el 25 de juliol de 2011.

Enllaços externs[modifica]