Vés al contingut

Museu d'Art de Sabadell

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióMuseu d'Art de Sabadell
lang=ca
Modifica el valor a Wikidata
Dades
Tipusmuseu d'art Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació30 maig 1980
maig 1981
Activitat
Membre deXarxa de Museus Locals de la Diputació de Barcelona Modifica el valor a Wikidata
Governança corporativa
Seu
Part deXarxa de Museus Locals de la Diputació de Barcelona Modifica el valor a Wikidata

Lloc webmuseus.sabadell.cat… Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Map

El Museu d'Art de Sabadell (MAS) és un museu especialitzat en pintura catalana dels segles XIX i xx que està situat a Sabadell.[1]

Història[modifica]

Els orígens del Museu d'Art de Sabadell són inseparables de l'esforç d'un nodrit grup de personalitats, encapçalat per Andreu Castells, Lluís Clapés, Camil Fàbregas i Lluís Mas, i també de diverses entitats, que protagonitzaren un llarg període centrat a recollir el patrimoni artístic local. L'embrionària secció de Belles Arts de l'antic Museu de la Ciutat ja tenia la consciència de conservar de tot aquest patrimoni propi en una institució pública per tal que fos la memòria històrica i s'entengués com un instrument de difusió i d'educació artística.

Durant aquest procés cal destacar la intensa activitat per aconseguir col·leccions que configuressin el fons del Museu d'Art de Sabadell, prioritzant per damunt de tot la producció dels artistes locals però també d'altres de la resta del país. Va ser aquesta voluntat col·lectiva que va portar a fundar l'antiga Secció de Belles Arts l'any 1941 al Museu d'Història de la Ciutat i també va ser la que va promoure la compra de l'edifici l'any 1964. Finalment, el dia 30 de maig de 1980, el Museu d'Art s'inaugurà oficialment a la Casa Fàbrica Turull, després de dues dècades en què l'edifici es remodelà per adaptar-lo a les necessitats museístiques i s'organitzaren exposicions temporals puntuals de les principals adquisicions.

Edifici[modifica]

Escut a la façana de la Casa Turull

El museu s'ubica en l'antiga casa de Pere Turull i Sallent, un conegut industrial de l'època del tèxtil de la ciutat i cofundador de la Caixa d'Estalvis de Sabadell.

La construcció de la casa fàbrica Turull es va iniciar l'any 1812, per iniciativa de Pau Turull Font, i es va acabar el 1819. Està dividit en dues parts: una d'elles pertanyia a la residència de la familia Turull i consta d'un edifici de tres cossos amb tres pisos i golfes. L'altra és un edifici annex que era destinat a la fàbrica tèxtil. És un exemple de casa-fàbrica, on l'espai per treballar i l'espai per viure formen part d'un mateix edifici.[2]

Durant el segle xix, en Pau Turull i després el seu fill Pere van anar comprant diferents solars als carrers de les Comèdies i de la Creueta. L'any 1865 Pere Turull, que havia heretat la casa pairal, va decidir ampliar l'habitatge familiar afegint un segon pis i modificant la façana exterior, que prengué l'aspecte que avui encara conserva. S'encarregà l'obra a l'arquitecte Josep Lacueva, també autor del casal veí, situat al carrer del Doctor Puig, 18. El sistema constructiu és el típic de principis del segle xix, amb murs de càrrega, amb sostres de revoltons i amb bigues i encavallades de fusta, i la façana, molt austera, contrasta amb l'esplendor de portes endins.

L'interior de l'edifici destinat a l'habitatge és molt luxós, gràcies a les reformes que es van fer el 1860 amb motiu de la visita de la reina Isabel II.

En Pau Turull Comadran, hereu de Pere, va viure oficialment en aquesta casa fins que es va morir, el 1892. Aleshores la casa va passar a mans del seu germà Joan i després d'ell, i per raons d'herència, va passar al fill d'aquest, Pau Maria Turull Fournolls (1878- 1972). Aquest fou l'últim Turull que, de forma esporàdica, va viure en aquesta casa. L'edifici va restar tancat després de la Guerra Civil.

Fou adquirit per l'Ajuntament de Sabadell el 1964. Els treballs de restauració de l'edifici es van iniciar als anys setanta amb l'objectiu de reconstruir, encara que de forma ideal, els espais més nobles de la casa i adequar les naus de la fàbrica com a sales d'exposicions. Les primeres exposicions arribaren el 1972. Entre el 1993 i 1997 s'hi van fer obres de remodelació.

L'any 1998 el Museu d'Art va viure profunds canvis estructurals i l'edifici es va transformar de manera considerable per adequar-lo a l'ús museístic.

Col·lecció permanent[modifica]

La col·lecció del Museu d'Art de Sabadell s'inicià al voltant dels anys trenta gràcies a importants llegats i donacions d'artistes i col·leccionistes locals, que conformaren el gruix d'un fons que s'ha incrementat amb noves adquisicions fins avui.

Des de la seva inauguració el 30 de maig de 1980, la col·lecció ha tingut com a finalitat l'explicació de la història de l'art local, a partir de la mostra de l'obra dels artistes més representatius, com també dels forans que han incidit en l'art sabadellenc, des de principis del segle xix fins a l'actualitat, sempre utilitzant criteris cronològics, de tendència artística o d'autor.

A l'exposició permanent es presenta una selecció significativa d'obres i d'autors de la col·lecció des de l'últim terç del segle passat fins a la Guerra Civil espanyola. El recorregut s'ordena a partir de dos àmbits temàtics i cronològics que contextualitzen la producció local i permeten el coneixement d'un marc històric general, que són Academicismes del segle xix i de l'Art Nou als anys trenta.

Dins d'aquestes col·leccions es poden veure obres d'artistes vinculats a la ciutat com Marian Burgués, Rafael Durancamps, Josep Espinalt, Joan Figueras, Ramon Quer, Antoni Vila Arrufat, Antoni Estruch (Corpus de sang), Joan Vila Puig, Joan Vila Cinca i Joan Vilatobà, entre d'altres.[3]

La col·lecció del MAS ha viscut un creixement i una evolució espectaculars en els darrers anys, tant pel que fa a la quantitat com a la qualitat de les obres que la constitueixen. En els darrers 10 anys la col·lecció ha passat de 5.866 a més de 13.000 objectes, el que representa un creixement de més del 200%.

Actualment és una de les col·leccions d'art local més representatives del país i està composta per dibuix, pintura, arts gràfiques, arts decoratives i mobiliari, ceràmica, vidre i metall, fotografia, escultura i d'altres objectes.

Galeria d'imatges[modifica]

Vegeu també[modifica]

Bibliografia[modifica]

  • Torrella, Engràcia (coord); Pedrosa, Jordi. 1875-1936. La col·lecció. Sabadell: Museu d'Art de Sabadell, 2002. ISBN 84-87221-60-2. 

Referències[modifica]

  1. AADD. Museus i Centres de Patrimoni Cultural a Catalunya. Barcelona: Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 2010, p. 102. ISBN 84-393-5437-1. 
  2. Moreno Rico, Xavier «Els Vapors» (paper). Sabadell Pas a Pas. Ajuntament de Sabadell [Sabadell], 3, 3, 1994. DL B29473/94 [Consulta: 22 agost 2014].
  3. Descobreix Sabadell, Ajuntament de Sabadell. març 2009

Enllaços externs[modifica]