Navegació en conserva
Aparença
Dos o més vaixells naveguen en conserva quan es desplacen acompanyant-se mútuament.[1] Les expressions “navegar en conserva”, “anar en conserva”, “guardar conserva” (i similars) són equivalents. Els vaixells d'un comboi naval naveguen en conserva.
Documents
[modifica]- c1250. El Llibre del Consolat de Mar tracta de la navegació en conserva i de les seves obligacions.[2]
- 1258. Ordinacions de Barcelona per a vaixells mercants confirmades per Jaume el Conqueridor (vegeu "conservaticum").[3]
- 1268. A l'obra Glossaire nautique d' Auguste Jal hi ha referències a la navegació en conserva.[4]
- 1315. "... e estant axí en la dita conserva preseren una nau...".[5]
- 1732. En castellà : Capítulo XCII. De conserva.[6]
- 1831. "Conserva" en castellà.[7]
Referències
[modifica]- ↑ DCVB:Conserva.
- ↑ Antonio de Capmany y de Montpalau. Codigo de las costumbres maritimas de Barcelona. hasta aqui vulgarmente llamado libro del consulado. Nuevamente trad. - ... por Antonio de Capmany y de Monpalau. Antonio de Sancha, 1791, p. 235–.
- ↑ Memorias historicas sobre la marina comercio y artes de la antigua ciudad de Barcelona publicadas por disposicion y a expensas de la Real Junta y Consulado de Comercio de la misma ciudad. Y dispuestas por D. Antonio de Capmany y de Montpalau.., 1779, p. 25–.
- ↑ Auguste Jal. Glossaire nautique répertoire polyglotte de termes de marine anciens et modernes par A. Jal. Didot, 1848, p. 504–.
- ↑ Antonio de Capmany y de Montpalau. Memorias historicas sobre la marina comercio y artes de la Antiqua Ciudad de Barcelona .... A. de Sancha, 1779, p. 75–.
- ↑ Consulado del mar de Barcelona, nuevamente traducido de cathalan [i.e. from the “Consolat de mar”] en castellano por Don Cayetano de Pallejà, etc, 1732, p. 33–.