Vés al contingut

Abordatge

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Membres del comando Jaubert abordant l'"Alcyon" en un assalt simulat

Abordatge, en el seu sentit més simple, és l'acció d'abordar una nau a una altra.[1] No obstant, en un sentit més ample abordar és també arribar a una altra nau, impactar o tocar amb ell, encara que no sigui en un sentit bèl·lic. Quan és classificat com un atac, en la major part dels contexts, es refereix a la presa de la nau per persones que no formen part de la tripulació.

L'abordatge pot dur-se a terme en temps de guerra per la infanteria de marina en un intent de capturar i possiblement destruir la nau, o pot succeir en temps de pau per part de pirates i altres criminals, o com un mitjà d'inspecció per part de la guardia (o la marina) costera d'una país per tal de prevenir la pirateria i el contraban.

Tipus d'abordatge[modifica]

Una embarcació pot abordar-ne un altre de diverses maneres:

  • A la llarga. Abordar costat per costat.
  • A l'àncora. Posar-se al paire derribant sobre l'enemic i presentant-li sempre el costat de manera que sense guanyar ni perdre terreny pugui caure sobre ell, motiu pel qual es llença l'àncora al mateix temps que s'hi arrambla.
  • En bones. Envestir el costat de la nau enemiga o passar-li per l'ull.
  • Per avant. Abordar per proa o popa.
  • Per sotavent. Guanyar terreny pel llarg a la nau enemiga fins que es pugui posar el botaló entre el seu pal major i deixar-lo caure sobre el vent de sobte, abordant així l'embarcació.
  • Roa a roa. Abordar de proa a la proa d'una altra nau. Abordar de manera que les quilles de les dues naus estiguin en una mateixa recta o quasi.[2]

Referències[modifica]

  1. Definició IEC
  2. Diccionario enciclopédico popular ilustrado Salvat (1906-1914)