Sotsobre

From Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Embarcació a punt de bolcar pel vent de popa.. La tripulació tracta d'equilibrar el vaixell.

El sotsobre d'una embarcació ("de sota a sobre"), es produeix quan la seva posició d'equilibri deixa de ser estable a nivell transversal. Per a una embarcació que navega a vela, són les forces creades pel vent que poden generar un moment d'escora important, en altres casos l'error humà i/o un fenomen extern fan que el vaixell s'inclini més enllà del punt d'equilibri fent que les respectives posicions del centre d'empenyiment i del centre de gravetat de la carena generin un parell que fa sotsobrar el vaixell.

En el cas d'una embarcació esportiva de vela lleugera el sotsobrar (anomenat comunament bolcar ) és normal en aquest cas i no és greu. L'origen està normalment a voler aprofitar fins al límit una velocitat excessiva.

Els grans vaixells sotsobren generalment després d'una acumulació de problemes, i/o errors humans. L'entrada d'aigua que esdevé posteriorment sol causar la pèrdua de la nau. Alguns casos van ser molt publicitats, com les següents:

Etimologia[edit]

És evident el seu origen en el català medieval "sotsobre: sota a sobre" reconegut en el DCVB i en el Coromines.[3] El DRAE ho reconeix indirectament al donar-li un origen llunyà del llatí ("de sub: debajo i supra: encima", i en llatí no existeix el terme), quan només cal llegir les referències catalanes del segle XV al Tirant lo blanc (apareix al mig d'un combat, no amb el sentit nàutic):[4]

« ...Feu caure tres voltes a Tirant en terra, e tres voltes lo sotsobrà... »
— Tirant, c. 60.

Causes en una embarcació de rem[edit]

Article principal: Embarcació de rem
 • "Falsa palada" (error en una palada quan s'està donant empenta)
 • Ona

Causes en un veler[edit]

Article principal: Veler
Tornada en posició d'un catamarà a partir de la posició de sotsobre
 • Maniobres amb les veles
 • Desplaçament de pes
 • Ona
 • Ràfega de vent

Causes en grans vaixells[edit]

 • Desplaçament de la càrrega
 • La mala gestió dels moviments de càrrega: és el cas per exemple dels vaixels que transporten una càrrega inestable (grà, etc.) que pot moure's d'un costat a l'altre.
 • Via d'aigua: La separació dels compartiments estancs del vaixell pot reduir l'impacte d'una via d'aigua
 • Carena líquida: separant lles carenes líquides en diferents compartiments es reduirà els efectes causats pel seu moviment.

Vegeu també[edit]

Referències[edit]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Sotsobre
 1. Lien ext "Fortunes de mer"
 2. Lien ext "Fortunes de mer"
 3. Joan Corominas; Joseph Gulsoy & Max Cahner. Diccionari etimològic i complementari de la llengua catalana. Curial Edicions Catalanes, 1988. ISBN 978-84-7256-315-5 [Consulta: 5 agost 2011]. 
 4. Joanot Martorell; Martí Joan de Galba & Martín de Riquer & Maria Josepa Gallofré. Tirant lo Blanc. Edicions 62, 1983. ISBN 9788429720051 [Consulta: 4 agost 2011].