Organització Nacional de Trasplantaments

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula d'organitzacióOrganització Nacional de Trasplantaments
Logotipo de la ONT.png
Dades bàsiques
Abreviació ONT
Tipus entitat agència governamental
Història
Fundació 1989
Fundadors Rafael Matesanz Tradueix
Organització i govern
Seu central 
Societat matriu Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat d'Espanya
Afiliacions Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat d'Espanya
Altres dades
Premi(s)

Web Lloc web oficial
Modifica les dades a Wikidata

L'Organització Nacional de Trasplantaments (en castellà: Organización Nacional de Trasplantes) (ONT) és un organisme públic, dependent del Ministeri de Sanitat i Política Social d'Espanya, encarregat de tots els assumptes relacionats amb els trasplantaments a Espanya.

El 2010 aquesta organització, juntament amb The Transplantation Society, fou guardonada amb el Premi Príncep d'Astúries de Cooperació Internacional.

Origen i funció[modifica]

Va ser fundat l'any 1989 pel nefròleg Rafael Matesanz amb l'objectiu de crear un organisme coordiandor de caràcter tècnic encarregat de desenvolupar les funcions relacionades amb l'obtenció i utilització clínica d'òrgans, teixits i cèl·lules. A partir de la seva creació Espanya ha passat de 14 donants per milió de persones a un percentatge de 35,1 donants l'any 2005, aconseguint el percentatge més elevat del món.

El seu principal objectiu és, per tant, la promoció de la donació altruista com a únic fi que el ciutadà espanyol que necessiti un trasplantament tingui una més gran i millor possibilitat d'aconseguir-lo.

Funcionament[modifica]

Per a poder realitzar la seva feina l'organisme actua com una unitat tècnica operativa que va seguint els principis de cooperació, eficàcia i solidaritat, complint la missió de coordinar i facilitar les activitats de donació, extracció, preservació, distribució, interncanvi i, finalment, de trasplantament d'òrgans, teixits o cèl·lules en el conjunt del sistema sanitari espanyol.

La ONT actua com una agència de servis en el conjunt del sistema sanitari espanyol, promovent l'increment continuat de la disponibilitat dels òrgans, teixits i cèl·lules per al trasplantament, garantitzant així mateix la correcta distribució d'aquests elements d'acord amb el grau de coneixements tècnics i d'acord amb els principis de l'ètica sanitària.

Enllaços externs[modifica]