Parc de l'Hospital

De Viquipèdia
Racó del parc, on apareix l'estàtua del Guerrer de Moixent. Al fons, el carrer de Guillem de Castro
Portal de l'Hospital, davant de la biblioteca
El MUVIM ocupa el sud del parc

El parc de l'Hospital és un jardí municipal de València, dins el qual se situa la Casa de la Cultura, o Biblioteca Pública, i el Museu Valencià de la Il·lustració i de la Modernitat. El parc té forma de triangle, limitat al sud i oest pel carrer de Guillem de Castro, a l'est pel carrer de Quevedo, i al nord pel carrer de l'Hospital. Es troba al límit sud-oest del barri de Sant Francesc, al districte de la Ciutat Vella.

El parc naix dels terrenys de l'antic hospital provincial i aquest, d'un antic hospital religiós anomenat l'Hospital dels Pobres Innocents, que ha deixat diversos elements històrics dins el recinte: portals gòtics, columnes neoclàssics, i l'ermita de Santa Llúcia, on es venera aquesta marededéu, segons diu al rètol, des del 1381.

El parc té dues zones ben definides: una part de terra empedrada o de lloses, al voltant del MUVIM, i una altra de jardí. Aquest cobreix uns terrenys reduïts situats a l'oest de l'edifici que és ara la biblioteca. Molt del parc és cobert amb grava i no pas amb gespa, però. Açò és alleujat per la presència de molts arbres - alguns monumentals - i en especial, de moltes palmeres. A un cantó del parc hi ha una estàtua en forma d'una de les troballes més significants de la cultura ibera al País Valencià, l'anomenat Guerrer de Moixent; l'escultura hi és donada per l'ajuntament de Moixent.

Potser un aspecte interessant del parc són els dos portals monumentals que hi donen accés des del carrer de l'Hospital. El primer inclou una teulada de fusta i teules i una marededéu a sobre d'un arc gòtic; el segon és més senzill i hi porta inscrit les paraules "Hospital Provincial". En canvi, els accessos des dels restants dos carrers són gairebé inexistents, especialment a la fita amb el carrer de Quevedo on no hi ha cap mena de nivell o porta per marca la transició entre vorera i parc; al límit amb Guilem de Castro, el parc se situa a poc més de mig metre per sobre el nivell del carrer.

Malgrat les reduïdes dimensions del parc, és el més gran de la Ciutat Vella.

Transport[modifica]

Molt a prop hi ha l'estació d'Àngel Guimerà, al carrer homònim, i el parc és servit per les línies 5, 9, 11, 27, 60, 61, 62, 70, 71, 72 d'autobús i els nitbús N4 i N6 de l'EMT de València.

Coord.: 39° 28′ 13.27″ N, 0° 22′ 57.63″ O / 39.4703528°N,0.3826750°O / 39.4703528; -0.3826750