Partit d'Acció Democràtica (Bòsnia i Hercegovina)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióStranka Demokratske Akcije
(bs) Stranka demokratske akcije – SDA Modifica el valor a Wikidata
Dades
TipusPartit polític de Bòsnia i Hercegovina
Camp de treballpolítica Modifica el valor a Wikidata
Ideologia políticaConservadorisme
Alineació políticacentredreta Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació26 de maig de 1990
FundadorAlija Izetbegović Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Membre dePartit Popular Europeu
Unió Internacional Demòcrata Modifica el valor a Wikidata
Governança corporativa
Seu
PresidènciaSulejman Tihić
Afiliació europeaPartit Popular Europeu (observador)
Representació9 escons a la Cambra de Representants
Altres
Color     Modifica el valor a Wikidata

Lloc webhttp://www.sda.ba
Facebook: 124556640906879 Modifica el valor a Wikidata

El Partit d'Acció Democràtica (bosnià Stranka Demokratske Akcije) és un partit polític de Bòsnia i Hercegovina fundat el 26 de maig de 1990.

Història[modifica]

El Partit d'Acció Democràtica va ser fundat a Cazin el maig de 1990 per Alija Izetbegović, Muhamed Filipović i Fikret Abdić per a representar els musulmans de Bòsnia (serbis i croats ja eren representats per SDS i HDZ, respectivament). El SDA va ser el primer partit bosnià d'orientació nacional a Iugoslàvia després de la prohibició del sistema multipartidista el 1945 pel lideratge comunista iugoslau.

El SDA aconseguí un èxit considerable a les eleccions després de la caiguda del comunisme a la dècada de 1990. Va fundar el diari Ljiljan. Encara segueix sent el partit polític més fort entre la població bosniana a Bòsnia i Hercegovina, i té sucursals a Croàcia i Sèrbia (regió de Sandžak). L'exalcalde de Sarajevo, Semiha Borovac, és membre del SDA.

El partit va ser criticat durant la guerra de Bòsnia pels polítics separatistes serbis i croats (molts d'ells van ser declarats culpables de crims de guerra pel Tribunal Penal Internacional per a l'antiga Iugoslàvia com Biljana Plavšić, Momčilo Krajišnik, Dario Kordica, etc.) i alguns bosnians. D'altra banda, a diferència del tractament que els militants del Partit Democràtic Serbi (SDS) i la Unió Democràtica Croata (HDZ) donaven les minories a les zones sota el seu control durant la guerra de Bòsnia, el SDA presumptament no va participar en la persecució organitzada dels serbis i croats a les zones sota el seu control, i l'Església catòlica i les esglésies ortodoxes orientals a Bihac, Sarajevo, Tuzla i altres ciutats van romandre intactes durant tota la guerra, en comparació amb més de 800 mesquites destruïdes pels nacionalistes croats i serbis.

Després de les eleccions generals de Bòsnia i Hercegovina de 2000 el partit va ser derrotat pel Partit Socialdemòcrata de Bòsnia i Hercegovina i altres partits aplegats en la "Aliança pel Canvi", i es trobà en l'oposició per primera vegada des de la seva creació el 1990. És un membre observador del Partit Popular Europeu (PPE).

Eleccions de 2006[modifica]

En les eleccions generals de Bòsnia i Hercegovina de 2006 celebrades l'1 d'octubre de 2006, el partit va obtenir:

Enllaços externs[modifica]