Phoenix (sonda)

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula vehicle espacialPhoenix
Phoenix landing.jpg
Informació general
Data de llançament 4 agost 2007
Llançat des de Complex de llançament 17
Vehicle de llançament Delta II
Modifica dades a Wikidata

Phoenix és una sonda d'aterratge robòtica que serà utilitzada per a una missió d'exploració del planeta Mart. Els científics han ideat la missió per a utilitzar instruments situats a la sonda que serveixin per a trobar ambients apropiats per a la vida marciana microbiana, i per a investigar sobre la història de l'aigua al planeta. Phoenix fou llançada exitosament el 4 d'agost de 2007 a les 09:26:34 GMT des de la plataforma 17-A de Cap Canaveral a Florida. El llançament estava previst pel 3 d'agost de 2007 però s'ajornà fins l'endemà.

Exploració[modifica]

El 31 de juliol de 2008, la NASA fa públic que el dia abans, 30 de juliol de 2008,[1] el vehicle explorador Phoenix havia realitzat proves de laboratori que han confirmat l'existència d'aigua al planeta Mart.[2] Segons William Boynton, científic de l'analitzador termal de Phoenix a la Universitat d'Arizona, "aquesta és la primera vegada que es comprova de manera concreta i segura la presència d'aigua al planeta. Ja s'havien detectat indicis d'aigua congelada en observacions fetes per la nau Mars Odyssey i en altres que es van diluir en ser observades per Phoenix el mes passat. Però aquesta és la primera vegada que l'aigua marciana s'ha tocat i s'ha provat". Sembla que el dimecres, 30 de juliol, el braç robòtic de Phoenix va dipositar una mostra que la instrumentació va identificar com a vapor d'aigua. La mostra que ha confirmat la presència d'aigua va ser extreta d'una perforació de prop de cinc centímetres al sòl marcià en la qual el braç robòtic va topar amb una dura capa de material congelat. La mostra es va exposar durant dos dies a l'ambient de Mart i l'aigua que contenia va començar a evaporar-se, cosa que va facilitar l'observació, assegura el comunicat.[3]

Instruments [cal citació][modifica]

RA (Robotic Arm) - És un braç robòtic que excavarà rases per tal d'extreure mostres del subsòl marcià i dipositar-les en els instruments d'anàlisi TEGA i MECA. El braç mesura 2,35 metres permetent excavar rases de 0,5 metres de fondària. Es creu que la capa de gel d'aigua es troba a menys fondària. Aquest braç fou provat amb èxit al "Death Valley", ja que s'espera que la duresa del sòl d'allà sigui semblant a la que es trobarà a la zona de descens a Mart.

RAC (Robotic Arm Camera) - La càmera es troba al braç robòtic just abans de la pala d'excavació. Amb aquesta càmera es prendran imatges properes al sòl de la zona d'aterratge. També serviran per a triar i comprovar la correcta presa de mostres. Per últim s'utilitzarà per a estudiar l'estructura i les capes de l'interior de la rasa.

MARDI (Mars Descent Imager) - Es tracta d'una càmera que pendrà imatges de la zona de descens. Es va detectar una possible errada en la transmissió de dades crítiques en la fase de descens si fos activada el que ha fet prendre la decisió de no utilitzar-la. MARDI és un dels instruments reciclats de la Mars Polar Lander.

MET (Meterological Station) - Aquesta estació meteorològica registrarà el clima de Mart en la zona d'aterratge. Es mesurarà la pressió, i la temperatura, amb termopars, a tres alçades diferents. També disposa d'un instrument anomenat LIDAR que determinarà la composició i localització de les partícules de pols i gel de l'atmosfera marciana utilitzant un làser.

SSI (Surface Stereo Imager) - SSI és una càmera panoràmica estereogràfica d'alta resolució. Es situarà a l'extrem d'un pal d'uns dos metres d'alçada. Es realitzaran imatges tridimensionals de la zona d'abast del braç robòtic per tal d'ajudar en la descisió del millor punt d'excavació. Pot observar en 12 bandes diferents de freqüència des del visible fins a l'infraroig proper. També s'utlitzarà per a estudiar les propietats de l'atmosfera com l'opacitat, contingut de vapor d'aigua, etc. Una altra utilitat serà la d'observar a la mateixa sonda per a comprovar la deposició de pols sobre els panells solars.

MECA (Microscopy, Electrochemistery, and Conductivity Analyzer) - Aquest instrument realitzarà estudis complexos de mostres del sól marcià. Es dissoldran les mostres del sól amb aigua per a determinar el seu pH, l'oxigen i diòxid de carboni dissolts i la prescència de cert minerals. Aquesta anàlisi es realitzarà en un dels quatre recipients específics d'un sol ús. L'instrument també disposa de microscopis òptics i de microscopis de força atòmica per a observar les mostres. Finalment té un sensor a la punta del braç robòtic per a realitzar anàlisis a l'interior de la rasa. MECA fou un dels instruments dissenyats inicialment per a la missió Mars Surveyor Lander.

TEGA (Thermal and Evolved Gas Analyzer) - TEGA és un espectròmetre de masses que analitzarà mostres del sól escalfades fins a ser volatilitzades. L'instrument consta de vuit petits forns d'un sol ús que volatilitzaran mostres del sól. Un cop escalfades les mostres, aquestes seran analitzades per un espectròmetre de masses que determinarà amb gran precisió la seva composició química i d'isòtops. TEGA ha sigut dissenyat pel mateix equip que dissenyà l'espectròmetre de gasos de la Mars Polar Lander.

Mapa interactiu de Mart[modifica]

El següent mapa d'imatge del planeta Mart conté enllaços interns a característiques geogràfiques destacant les ubicacions de Rovers i mòduls de descens. Feu clic en les característiques i us enllaçarà a les pàgines dels articles corresponents. El nord està a la part superior; les elevacions: vermell (més alt), groc (zero), blau (més baix).

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Phoenix (sonda) Modifica l'enllaç a Wikidata
Tharsis MontesHellas PlanitiaOlympus MonsValles MarinerisArabia TerraAmazonis PlanitiaElysium MonsIsidis PlanitiaTerra CimmeriaArgyre PlanitiaAlba MonsMapa de Mart
Quant a la imatge