Spirit

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
Spirit rover

MER-A (Mars Exploration Rover - A), conegut com a Spirit, és el primer dels dos rovers de la missió "Mars Exploration Rover" de la NASA. Aterrà exitosament al planeta Mart el 4 de gener de l'any 2004 a les 04:35 UTC, tres setmanes abans que el seu bessó Opportunity (MER-B) aterrés al costat oposat del planeta.

Components i instruments[modifica]

Els components del rover Spirit són idèntics als d'Opportunity.

  • PANCAM. Càmera encarregada de fer les fotogradies panoràmiques d'alta resolució, en estèreo i en color.
  • MINI-TES o Mini-Thermal Emission Spectrometer. Espectròmetre encarregat de prendre imatges en infraroig de les roques i el sól, permet conèixer la composició. Està situat al màstil, juntament amb la PANCAM.
  • APXS o Alpha-Particle-X-Ray Spectrometer. Espectròmetre de raigs X per a determinar la química i composició del sòl i roques marcianes.
  • Mössbauer Spectrometer. Espectròmetre emprat per a determinar amb elevada presició l'abundància i distribució de minerals derivats del ferro, fet que dóna informació sobre el magnetisme i la interacció de l'aigua amb aquests minerals.
  • RAT o Rock Abrasion Tool. Aparell utlitzat per a perforar les roques i deixar al descobert el seu interior. Pot profunditzar fins a mig centímetre exposant una zona circular d'un diàmetre de 5 centímetres.
  • Microscopic Imager. Es tracta d'una càmera acoblada a un microscopi.

Aterratge[modifica]

L'Spirit aterrà a 10 km del centre del cràter de Gusev a una latitud 14,5718° S i una longitud 175,4785° E.[1] L'equip del MER anomenà al lloc d'aterratge la "Columbia Memorial Station", en honor als set astronautes que moriren en la missió del Transbordador espacial Columbia.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Spirit Modifica l'enllaç a Wikidata

Mapa interactiu de Mart[modifica]

El següent mapa d'imatge del planeta Mart conté enllaços interns a característiques geogràfiques destacant les ubicacions de Rovers i mòduls de descens. Feu clic en les característiques i us enllaçarà a les pàgines dels articles corresponents. El nord està a la part superior; les elevacions: vermell (més alt), groc (zero), blau (més baix).

Tharsis Montes Hellas Planitia Olympus Mons Valles Marineris Arabia Terra Amazonis Planitia Elysium Mons Isidis Planitia Terra Cimmeria Argyre Planitia Alba MonsMapa de Mart
Quant a la imatge