Vés al contingut

Phoneutria fera

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuPhoneutria fera Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneHolozoa
RegneAnimalia
FílumArthropoda
ClasseArachnida
OrdreAraneae
FamíliaCtenidae
GènerePhoneutria
EspèciePhoneutria fera Modifica el valor a Wikidata
Perty, 1833
Nomenclatura
Sinònims

Ctenus ferus (Perty, 1833)
Ctenus sus (Strand, 1909)
[1]

Phoneutria fhera (coneguda com a aranya bananera, ja que es pot trobar en les bananer)[2] és una aranya d'Amèrica del Sud de la família dels ctènids (Ctenidae), caracteritzada per l'alta toxicitat del seu verí.[3][4] Phoneutria phera s'ha localitzat a Equador, el Perú, Brasil, Surinam, Guyana i, recentment, Colòmbia.

Es caracteritza per presentar un cos de 3,5 cm a 5 cm amb una de separació entre les potes de fins a 17 cm en les femelles. Caminen d'una manera característica. Són molt agressives i verinoses; el verí que produeixen presenta un component neurotòxic, que és tan potent que 0,006 mg és suficient per matar un ratolí. Sovint, entren en els habitatges humans a la recerca de menjar, o buscant parelles per aparellament, ja que solen habitar amagades a la roba i a les sabates. Quan se'ls molesta, mosseguen amb fúria diverses vegades, i centenars d'accidents relacionats amb aquesta espècie es registren cada any.[5][6]

Es considera que és l'aranya més verinosa del món, segons el Llibre Guinness, per la potència del seu verí neurotòxic. A Brasil, és la segona aranya que provoca més accidents, només superada per Loxosceles (aranya marró o "brown spider"). No obstant això, a diferència de Loxosceles, és extremadament agressiva.

Els símptomes que poden presentar les persones que presenten una mossegada són: dolor local, sudoració a la regió mossegada, taquicàrdia, hipertensió arterial, agitació, vòmits, diarrea, edema agut de pulmó.

Referències[modifica]

  1. «Taxon details Phoneutria fera Perty, 1833». World Spider Catalog. [Consulta: 7 abril 2017].
  2. [enllaç sense format] https://www.independent.co.uk/news/uk/home-news/brazilian-wandering-spider-deadly-allegedly-found-asda-bananas-a7321206.html RET. Nov. 06, 2017 03:05 CST
  3. Animales venenosos: Araña Bananera (Phoneutria phera) [1]
  4. Integrated Taxononic Infomation System (ITIS): Phoneutria fera Perty, 1833 Taxonomic Serial No.: 886993 [2]
  5. Almada, Melina Soledad y Medrano, Celeste. 2006: Guía didáctica de arañas. Museo Provincial de Ciencias Naturales “Florentino Ameghino”.10p. Arxivat 2015-07-03 a Wayback Machine.
  6. Jon Fouskaris. 2002: Brazilian Wandering Spider (Phoneutria fera) Arxivat 2012-05-17 a Wayback Machine.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Phoneutria fera