Poor things

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de pel·lículaPoor things
Poor Things Modifica el valor a Wikidata
Fitxa
DireccióIorgos Lànthimos Modifica el valor a Wikidata
Protagonistes
ProduccióIorgos Lànthimos, Ed Guiney, Andrew Lowe i Emma Stone Modifica el valor a Wikidata
Dissenyador de produccióShona Heath Modifica el valor a Wikidata
GuióTony McNamara Modifica el valor a Wikidata
MúsicaJerskin Fendrix Modifica el valor a Wikidata
FotografiaRobbie Ryan Modifica el valor a Wikidata
MuntatgeYorgos Mavropsaridis Modifica el valor a Wikidata
VestuariHolly Waddington Modifica el valor a Wikidata
ProductoraFilm4 Productions, Element Pictures i TSG Entertainment Modifica el valor a Wikidata
DistribuïdorSearchlight Pictures i Disney+ Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
País d'origenEstats Units d'Amèrica, Regne Unit i Irlanda Modifica el valor a Wikidata
Estrena1r setembre 2023 Modifica el valor a Wikidata
Durada141 min Modifica el valor a Wikidata
Idioma originalanglès Modifica el valor a Wikidata
RodatgeHongria i Glasgow Modifica el valor a Wikidata
Coloren color Modifica el valor a Wikidata
Format1.66:1 Modifica el valor a Wikidata
Pressupost35.000.000 $ Modifica el valor a Wikidata
Recaptació93.499.622 $ Modifica el valor a Wikidata
Descripció
Basat enPoor Things Modifica el valor a Wikidata
Gènerepel·lícula basada en una novel·la, thriller, cinema fantàstic, pel·lícula de ciència ficció d'autor i humor negre Modifica el valor a Wikidata
Qualificació MPAAR Modifica el valor a Wikidata
Lloc de la narracióLondres, Lisboa, Alexandria i París Modifica el valor a Wikidata
Premis i nominacions
Nominacions
Premis

Lloc websearchlightpictures.com… Modifica el valor a Wikidata
IMDB: tt14230458 Filmaffinity: 270023 Allocine: 290065 Rottentomatoes: m/poor_things Letterboxd: poor-things-2023 Allmovie: vm12953905407 Metacritic: movie/poor-things TMDB.org: 792307
Facebook: PoorThingsFilm Twitter (X): PoorThingsFilm Instagram: poorthingsfilm Modifica el valor a Wikidata

Poor things és una pel·lícula de 2023 dirigida i coproduïda per Iorgos Lànthimos. El guió, de Tony McNamara, està basat en la novel·la homònima d'Alasdair Gray publicada el 1992. És protagonitzada per Emma Stone i també hi intervenen Mark Ruffalo, Willem Dafoe, Ramy Youssef, Jerrod Carmichael i Christopher Abbott. La pel·lícula és una barreja de gèneres cinematogràfics: comèdia negra, fantasia, ciència-ficció, aventures, drama romàntic, misteri gòtic i èpic.

Iorgos Lànthimos al Festival de Cinema de Londres (2023)

La pel·lícula va ser la guanyadora del Lleó d'Or a la millor pel·lícula en la 80a Mostra Internacional de Cinema de Venècia.[1] Després de la seva estrena, la pel·lícula va rebre crítiques generalment favorables i va ser aclamada per la interpretació de Stone. Als Premis Globus d'Or va ser guanyadora en la categoria de Millor pel·lícula de comèdia i Millor actriu per a Stone. També ha estat nominada en onze categories a la 77a edició dels Premis BAFTA i als Premis Oscar de 2023 també amb onze nominacions.[2]

Com a conseqüència de la vaga d'actors iniciada el 14 de juliol del 2023, la seva projecció als cinemes dels Estats Units d'Amèrica i el Regne Unit va ser endarrerida fins al 8 de desembre d'aquell any, tres mesos després de la data prevista inicialment. A Argentina es va estrenar el 8 de novembre al Festival Internacional de Cinema de Mar del Plata fora de la competició oficial, mentre que als Països Catalans ho va fer 10 d'octubre del 2023 al LVI Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya.[3][4]

Per a Tommaso Koch, crític de cinema d'El País, la pel·lícula de Lànthimos és «un embogit viatge fins als límits del sexe, els esquemes socials i el lliure albir».[5]

Argument[modifica]

L'argument se centra en Bella Baxter (Emma Stone), una jove que viu en un Londres d'inspiració steampunk de l'època victoriana i que, després d'haver estat ressuscitada per un científic (Willem Dafoe) després del seu suïcidi, s'escapa amb un advocat llibertí (Mark Ruffalo) per a embarcar-se en una aventura d'autodescobriment, apoderament i alliberament sexual.

Producció[modifica]

Al febrer de 2021 va transcendir als mitjans de comunicació el projecte cinematogràfic de Iorgos Lànthimos i Emma Stone, després de treballar junts a The Favourite (2019), i que el rodatge començaria a la tardor de 2021.[6] Willem Dafoe va entrar en negociacions per unir-se a l'elenc el mes següent.[7][8] Al maig es va confirmar que Dafoe i Rammy Youssef havien signat els seus contractes, així com Mark Ruffalo i Jerrod Carmichael.[9][10] Al setembre es va seleccionar Christopher Abbott[11] i dos mesos després Margaret Qualley i Suzy Bemba.[12][13]

El rodatge va començar a l'agost de 2021 a Budapest i va finalitzar al desembre del mateix any. Es tracta del primer llargmetratge rodat parcialment amb pel·lícula cinematogràfica reversible en color Ektachrome de 35 mm de Kodak.[14][15]

L'actriu Emma Stone va assumir amb aquest projecte el desafiament d'interpretar un dels personatges més arriscats de la seva carrera artística.[16][17] Sobre les escenes de caràcter sexual, Stone les assumeix amb naturalitat com a part fonamental de la història i del desenvolupament del personatge: «el sexe és un aspecte més de l'exploració i el descobriment de Bella, juntament amb els viatges, el menjar, la política, la filosofia o el ball, i el sexe contribueix a ampliar la comprensió de l'ésser humà», assenyala l'actriu. Stone posa l'accent en les dinàmiques de poder implícites en les relacions sexuals: «sexe i poder van de la mà i ella va descobrint per si mateixa el que això significa i el que li interessa».[18]

Segons el director de fotografia Robbie Ryan, Dràcula de Bram Stoker de Francis Ford Coppola va ser la principal font d'inspiració. Altres pel·lícules que van servir com a influència van ser Narcís negre de Michael Powell i Emeric Pressburger, E la nave va de Federico Fellini i diverses pel·lícules de Roy Andersson.

La narrativa visual de la pel·lícula vibra amb l'evolució del personatge principal, inclòs el vestuari dissenyat per Holly Waddington, qui assenyala que «el bust és el que la càmera enquadra la major part del temps, així que la informació ha de passar entre la cintura i el cap». Tot i que les mànigues sobredimensionades poden semblar un obstacle al moviment, també el protegeixen i l'intensifiquen a l'espai, no tant per afirmar l'estatus, sinó el poder emocional d'un cos que, al cap i a la fi, és més o menys allò que el personatge de Bella Baxter posa en pràctica.[19]

La música original de la pel·lícula està composta pel músic Jerskin Fendrix en el seu debut com a compositor i presenta 21 pistes a l'àlbum de la banda sonora que va ser publicat per Milan Records el mateix dia de l'estrena de la pel·lícula, el 8 de desembre de 2023.

Diferències entre la pel·lícula i la novel·la[modifica]

  • L'obra original és presentada en forma de manuscrit trobat, així l'autor es presenta com un simple recopilador d'una història que rebia a través del testimoni i les cartes dels implicats. Una mena de biografia d'Archibald McCandless, el desenllaç del qual resultava molt diferent al de la pel·lícula de Iorgos Lànthimos.
  • Al final del llibre es troba una carta del personatge de Victòria, datada l'1 d'agost de 1914 i enviada des de casa seva al 18 Park Circus de Glasgow. Es tracta d'una missiva fonamental ja que desmenteix tota la informació recollida al relat previ, la qual ha estat fruit de la imaginació fantasiosa del seu «pobre ximple marit, Archibald McCandles. Aquest personatge és conegut al film com Max McCandles, interpretat per Ramy Youssef.
  • Independentment del seu matrimoni infeliç, Victòria en cap cas va intentar suïcidar-se com denuncia Archibald a les seves cartes, servint de detonant per a la història de fantasia del seu marit. A la pel·lícula es pot veure com Victòria se suïcida a la primera escena.
  • El procediment quirúrgic va permetre que Victòria conegués Godwin Baxter, al qual arribaria a qualificar com «l'únic home a qui vaig arribar a estimar de debò». El doctor es va negar a fer l'operació després de conèixer la història al complet i va acabar acollint la noia que fugia de les seves dissorts.
  • Buscant evitar els rumors dels veïns i coneguts, Godwin la va rebatejar com a Bella Baxter, la filla amnèsica dels seus cosins sud-americans morts en un accident de tren. Davant la insistència de la jove de ficar-se al seu llit, aquest sempre la va evitar davant la seva sífilis, però a canvi la va adoptar com a aprenent del seu ofici i després la porta amb ell a una gira mundial.[20]

Referències[modifica]

  1. Yáñez, Manu «'Pobres criaturas': El León de Oro premia la audacia feminista de Emma Stone y Yorgos Lanthimos». Fotogramas, 10-09-2023 [Consulta: 10 setembre 2023].
  2. Adell Carmona, María. «'Pobres criaturas', l’odissea sexual d’Emma Stone». Ara, 24-01-2024. [Consulta: 4 febrer 2024].
  3. Pearce, Leonard. «First Images from Yorgos Lanthimos’ Poor Things, Set for September Release» (en anglès americà), 28-04-2023. [Consulta: 4 febrer 2024].
  4. Kroll, Justin. «Searchlight's 'Poor Things' Starring Emma Stone Pushes Release Date From September To December». Deadline Hollywood, 25-07-2023. [Consulta: 26 juliol 2023].
  5. Koch, Tommaso. «La rebelión imparable y libre de ‘Pobres criaturas’, de Yorgos Lanthimos, conquista el León de Oro del festival de Venecia» (en castellà), 09-09-2023. [Consulta: 4 febrer 2024].
  6. White. «Yorgos Lanthimos And Emma Stone Reportedly Reuniting For Frankenstein-Style Tale Poor Things». Empire Online, 22-05-2021. [Consulta: 22 maig 2021].
  7. Kroll. «Willem Dafoe In Talks To Co-Star In Yorgos Lanthimos Adaptation of 'Poor Things' For Searchlight and Film4». Deadline Hollywood, 22-05-2021. [Consulta: 22 maig 2021].
  8. D'Alessandro. «Ramy Youssef In Talks To Join Emma Stone In Yorgos Lanthimos' 'Poor Things' For Searchlight & Film4». Deadline Hollywood, 22-05-2021. [Consulta: 22 maig 2021].
  9. Galuppo. «Mark Ruffalo Joins Emma Stone in Yorgos Lanthimos Feature 'Poor Things'». The Hollywood Reporter, 22-05-2021. [Consulta: 22 maig 2021].
  10. Jackson. «Jerrod Carmichael Joins Emma Stone in Yorgos Lanthimos' 'Poor Things'». Variety, 25-05-2021. [Consulta: 25 maig 2021].
  11. Kroll. «Christopher Abbott Joins Emma Stone In Yorgos Lanthimos' Adaptation of 'Poor Things' For Searchlight And Film4». Deadline Hollywood, 02-09-2021. [Consulta: 2 setembre 2021].
  12. Kay. «Rising star Suzy Bemba joins Yorgos Lanthimos's 'Poor Things' (exclusive)». Screen Daily, 30-11-2021. [Consulta: 30 novembre 2021].
  13. Rottenberg. «Joel Coen's 'The Tragedy of Macbeth' has big stars. But it's Kathryn Hunter who steals the show». Los Angeles Times, 11-11-2021. [Consulta: 10 desembre 2021].
  14. Varga. «Hungarian Film Industry Is Booming in 2021». Film New Europe Association, 05-10-2021. [Consulta: 14 octubre 2021].
  15. «Poor Things will film in Hungary, starring Emma Stone». Budapest Reporter, 27-06-2021. [Consulta: 14 octubre 2021].
  16. Marín, Jessica; Palao, Luismi. «Coordinadores de intimidad: así preparan las escenas de sexo para evitar abusos o "situaciones incómodas"» (en castellà). RTVE.es, 26-06-2022. [Consulta: 10 setembre 2023].
  17. Prieto, Pep. «Pobres criaturas: Reviure en llibertat». Regió 7, 26-01-2024. [Consulta: 4 febrer 2024].
  18. «Emma Stone sobre su papel de ‘Bella Baxter’: “Es inspiradora, no tiene vergüenza ni prejuicios”» (en castellà). elcomercio.pe, 24-01-2002. [Consulta: 1r febrer 2024].
  19. «Pobres criaturas: las mangas de Bella Baxter son la nueva obsesión de la moda». Vanity Fair. [Consulta: 1r febrer 2024].
  20. «'Pobres criaturas': las diferencias entre el libro y la película que lo cambian todo», 31-01-2023. [Consulta: 1r febrer 2024].