Portal Discussió:Filosofia

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

Nombre de filòsofs[modifica]

Crec que seria convenient fer una mica més curta reduir el nombre de filòsofs que apareixen a Plantilla:Filosofia/Edat contemporània, però no sé quins eliminar. Algú s'anima a aconsellar-me? --Meldor (discussió) 20:45, 13 març 2008 (CET)

no creus que podríem posar com a demanats els termes -ism que et vaig passar d'en:? --barcelona (discussió) 15:17, 16 març 2008 (CET)
Estan posats des de que ho vas demanar! :) (un article per cadascun dels -ismes) --Meldor (discussió) 20:52, 16 març 2008 (CET)
fem-ne un seguiment, si et sembla. Poso els termes més importants que ens manquen, per anar omplint ok? ja farem la resta de la llista després

bé, això per començar ;) --barcelona (discussió) 16:57, 25 juny 2008 (CEST)

Els Post-socràtics[modifica]

Hola:

Estic intentant crear subcategories a dins de categoria:filòsofs de l'antiga Grècia, de moment ja n'he creat algunes seguint alguns consells. Els meus coneixements i fonts de les que disposo de l'època dels presocràtics fins a Aristòtil són força correctes. A partir de llavors les coses es posen una mica crues i tinc por de fer feina que hagi de ser desfeta.

No em considero un gran expert en la matèria i tinc dubtes sobre si el peripatetisme i l'aristotelisme és el mateix i podria ser categoritzat en un mateix calaix o bé s'hauria de mantenir independentment la categoria: filòsofs peripatètics i la categoria:filòsofs aristotèlics tali com fan a la wiki en anglès en:Category:Aristotelian philosophers i en:Category:Peripatetic philosophers. Paral·lelament a això, algú s'anima a fer la traducció o crear l'article escola peripatètica o peripatetisme?

Salut!

--Bestiasonica (discussió) 21:38, 16 set 2008 (CEST)

Mmm, crec que això deu ser una mica relatiu. Pel que veig a l'anglesa, consideren els peripatètics els seguidors "immediats" d'Aristòtil, mentre que "aristotèlic" ho fan servir per a tots els filòsofs directament influïts per Aristòtil. En altres paraules, i generalitzant molt, peripatètics els de l'edat antiga, aristotèlics els de l'edat antiga i l'edat mitjana, més els típics desaparellats (de fet, la categoria de filòsofs peripatètics és subcategoria de la d'aristotèlics). No sé si aquest criteri és realment estricte i acadèmic, a mi em fa la impressió que són peres i taronges: peripatètics es pot considerar una escola, mentre que "aristotèlics" no és una escola, sinó un conjunt de gent "influïda per...". --Meldor (discussió) 19:27, 1 des 2008 (CET)

Retòrics & Sofistes / Retòrics vs. Sofistes[modifica]

Suposo que la majoria de filòsofs retòrics de l'època clàssica grega haurien de ser considerats sofistes si no es poden classificar en cap altre corrent filosòfic. De moment els retòrics no els ajuntaré pendent que algú altre em pugui corregir.

Salut!

--Bestiasonica (discussió) 22:29, 16 set 2008 (CEST)

jo de moment els deixaria junts --barcelona (discussió) 18:09, 19 set 2008 (CEST)

Articles demanats[modifica]

Fent servir les Joanjoc Tools, amb les tres opcions de profunditat, he trobat alguns articles que ens falten, i que es poden anar posant a poc a poc als demanats. Poso els que tenen més de 30 iw de l'anglesa: Raonament deductiu (deducció), Patriotisme, Ayn Rand, Hermenèutica, Fenomenologia, Feng shui, Abstracció, Hans-Georg Gadamer (Gadamer), Rudolf Steiner, Theravāda (budisme theravada, Theravada), Experiència, Disjunció lògica, L'estranger, Tomáš Garrigue Masaryk, A priori i a posteriori, Bramà (Brahmà), Liberalisme llibertari, Paradoxa dels bessons, Individualisme, Pragmatisme, Saṃsāra (Samsara, ara és redirecció a mandala). --Meldor (discussió) 23:23, 4 gen 2009 (CET)

útil, a veure si anem fent --barcelona (discussió) 12:05, 17 gen 2009 (CET)
Copio els que falten i amplio la llista a Portal Discussió:Filosofia/Sol·licitats --Meldor (discussió) 11:38, 10 feb 2009 (CET)
poso altres termes que ens falten, aquest cop del glossari anglès: descriptivisme, egoisme ètic, extropia, ignosticisme, personalisme, ètica situacional --barcelona (disc.) 13:49, 27 set 2009 (CEST)

Juche?[modifica]

De debò creieu que seria bo que en aquest portal aparegués un concepte propi d'un sistema totalitari (i aillat de tothom) con és el concepte de Juche?. Es tracta d'un element més de la megalomania de la dinastia dirigent a Corea del Nord. Jo l'eliminaria fins i tot de la llista de peticions. --Jovoltaire (disc.) 16:22, 3 abr 2011 (CEST)

biografies[modifica]

hauríem de tenir tots els filòsofs de http://en.wikipedia.org/wiki/Timeline_of_Western_philosophers i el seu equivalent oriental, algú s'anima a comprovar-los?--barcelona (disc.) 18:53, 25 juny 2011 (CEST)

tradueixo les llistes--Hinio (disc.) 20:05, 26 juny 2011 (CEST)

Jo ja m'he posat, i intento d'afegir (a la nostra llista) autors espanyols i catalans. També he afegit Ramon Llull a la llista en anglès, ja que l'article ja el tenen. --Jovoltaire (disc.) 21:47, 9 ago 2011 (CEST)

Platonisme vs. neoplatonisme?[modifica]

Avís a navegants: Hi ha un tema obert a Categoria Discussió:Filòsofs platònics sobre els platònics i neoplatònics. Si algú domina el tema i que pugui ajudar per trobar un camí que ens tregui de la caverna, serà benvingut. Salutacions. --Bestiasonica (disc.) 22:12, 22 maig 2012 (CEST)

Ontologia[modifica]

Hola: Algú podria iniciar la categoria:Ontologia (en:Category:Ontology) per tal d'anar posant articles presents a Categoria:conceptes filosòfics o a altres subcategories? --Bestiasonica (disc.) 12:15, 9 des 2012 (CET)