Primer vol

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Primer vol de l'Airbus A380 el 27 d'abril de 2005.

El primer vol d'una aeronau és la primera ocasió en la qual l'aeronau s'enlaira pels seus propis mitjans. Aquest terme és semblant al primer viatge dels vaixells.

El primer vol d'un nou model d'aeronau és sempre una ocasió històrica per a l'avió. També és el més perillós, perquè les característiques exactes de maneig de l'avió generalment són desconegudes. Per això el primer vol d'un nou model quasi sempre és dut a terme per un pilot de proves amb molta experiència. Els avions dels primers vols sovint són acompanyats per aeronaus de seguiment, per verificar paràmetres com l'altitud, la velocitat aerodinàmica i l'aernonavegabilitat en general.

El primer vol és només una etapa en el desenvolupament d'un model d'avió. Excepte si el model és una aeronau experimental pura (com el North American X-15), ha de ser provat exhaustivament per a assegurar-se que ofereix el rendiment desitjat amb un marge acceptable de seguretat. En el cas d'un avió civil, el nou model s'ha de certificar per una agència governamental (com l'Administració Federal d'Aviació als Estats Units) abans que pugui entrar en servei.

Primers vols notables[modifica]

Boeing 787 el 15 de desembre de 2009

A continuació hi ha una llista incompleta de primers vols de tipus d'aeronau notables, organitzada per dates.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Primer vol