Pilot de proves

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula ocupacióPilot de proves
Chuck Yeager.jpg
Tipus d'ocupació
aviador
Modifica dades a Wikidata

Els pilots de proves treballen en el desenvolupament, avaluació i test d'avions i aeronaus experimentals.

Avaluar una aeronau requereix que aquesta porti a terme una sèrie de maniobres específiques per prendre nota dels resultats. Això es fa amb el propòsit de determinar si l'avió reacciona de la manera que s'espera segons el seu disseny i característiques. Aquest és un pas crucial per determinar si el disseny d'un nou aparell o la modificació d'un ja existent és correcte o no.

Els pilots de proves són aviadors que treballen per organismes militars i, sobretot, companyies aeroespacials. Esdevenir pilot de proves militar, en particular, és considerat com el tipus de vol més desafiant i arriscat en temps de pau, i com el màxim exponent en aviació no civil. Els nivells de risc per als pilots de proves han disminuït substancialment des del 1960. L'índex de mortaldat dels pilots de proves a la dècada dels 50 era d'un pilot per setmana. L'evolució tècnica dels avions, el perfeccionament dels testos dels avions a terra, incloent simuladors de vol, i recentment la utilització de sistemes de control remot han contribuït a incrementar exponencialment la seguretat dels pilots, tot i que el vol experimental segueix sent el més perillós de tots els tipus de pilotatge.

Qualificacions[modifica]

Les aptituds necessàries per un pilot de proves inclouen:

 • Comprensió del pla de proves.
 • Seguiment al pla de proves, pilotant l'avió d'una manera estrictament específica.
 • Documentació acurada de cada test.
 • Tenir una excel·lent comprensió de l'avió i el seu comportament.
 • Tenir unes excel·lents habilitats per solucionar problemes per si alguna cosa falla durant el test.
 • Tenir la capacitat de manejar diferents problemes alhora.

Els pilots de proves tenen un excel·lent coneixement d’enginyeria aeronàutica, cosa que els permet comprendre com està anant la prova i per què. L'habilitat innata de pilotatge, però, no és tan necessària com les habilitats analítiques i de seguiment del pla de vol, pel que no es busquen amants del risc i les emocions fortes per aquesta feina. Això, però, no va impedir que durant la dècada dels cinquanta s'allistessin molts dels pilots que esdevindrien poc després astronautes. Malgrat la seva imatge esbojarrada, els seus vols eren perfectament precisos i professionals.

Història[modifica]

Els vols de prova com a activitat rutinària van començar durant la Primera Guerra Mundial a la Gran Bretanya. Durant la dècada de 1920, els vols de prova els va dur a terme la RAE (Destacament Aeronàutic Reial) a la Gran Bretanya i per la NACA (Comitè Consultiu Nacional d'Aeronàutica) als Estats Units. Als anys 50, la NACA va transformar-se en l'Administració Nacional d'Aeronàutica i de l'Espai, la NASA. Durant aquests anys, el simple vol per provar l'estabilitat i la maniobrabilitat dels aparells va evolucionar en una professió qualitativament molt més científica.

L'escola de pilots de prova més antiga del món és l'ara anomenada Empire Test Pilots School, a la RAF Boscombe Down al Regne Unit. Als EUA, l'escola de pilots de prova de les Forces Aèries de Nord Amèrica es troba a la base Edwards, a Califòrnia.

Pilots de prova notables[modifica]

La llista d'alguns dels pilots de proves més notables inclou a:

 • General Major Charles E. "Chuck" Yeager, el primer a sobrepassar la velocitat del so i el pilot de proves més representatiu de tots.
 • Scott Crossfield, rival directe de Yeager.
 • George Welch, pilot de proves de la North American Aviation, i del que es diu que va superar la velocitat del so dies abans que Yeager.
 • Gerry Sayer, pilot del primer avió de reacció britanic el 1941.
 • Neil Armstrong, pilot de l’X-15 i primer home a trepitjar la Lluna.
 • "Tex" Johnston, pilot del prototip del 707 de Boeing.
 • André Edouard Turcat, pilot del prototip del Concorde.
 • Mike Melvill, primer pilot espacial amb finançament privat.
 • Eric "Winkle" Brown.
 • Hanna Reitsch.
 • Joe Walker, pilot de l’X-15 i reconegut internacionalment per sobrepassar la frontera entre l'atmosfera i l'espai exterior amb un avió.
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Pilot de proves Modifica l'enllaç a Wikidata