Proclamació reial de 1763

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
La línia definida per la proclamació de 1763 delimita el territori amerindi (en rosa) de les Tretze Colònies (en vermell).

La proclamació reial de 1763 (anglès: Royal Proclamation of 1763) va ser una proclamació expedida el 7 d'octubre de 1763 pel rei d'Anglaterra Jordi III com a resultat de l'adquisició per part de Gran Bretanya del territori francès a Amèrica del Nord després del final de la Guerra dels Set Anys/Guerra franco-índia. La proclamació la finalitat d'organitzar les extenses i noves terres britàniques a Amèrica del Nord, i establir les relacions amb els amerindis reglamentant el comerç de les pells, la colonització i la compra de terres en la frontera occidental. La proclamació també tenia com a objectiu assimilar els «Canadiens», (població d'origen francès).

La proclamació prohibia als colons assentar-se més enllà de la línia marcada al llarg dels Apalatxes,[1] una línia geogràficament similar a la ruta de la divisòria continental oriental que discorre cap al nord des de Geòrgia fins a la frontera estatal de Pennsilvània i Nova York, i al nord-est més enllà de la divisòris d'aigües sobre la divisòria del Sant Llorenç i des d'allí cap al nord a través de Nova Anglaterra.

La proclamació reial continua sent important legalment per a les Primeres Nacions al Canadà i és important per a la variació de la condició indígena als Estats Units.

En anglès també rep els noms de «Indian Bill of Rights» o «Magna Carta for Indian affairs» .[2]

Referències[modifica]

  1. McIntosh, Hall; Albers, Gretchen. «Royal Proclamation of 1763» (en anglès), 30-08-2019. [Consulta: 2 setembre 2021].
  2. (en francès) Jackie Henry. «La Proclamation royale de 1763. Le principe des négociations pour les traités». Bibliothèque et Archives Canada. Arxivat de l'original el 2006-05-17. [Consulta: 16 febrer 2008].

Bibliografia[modifica]

  • Bernard Cottret, La Révolution américaine: La quête du bonheur 1763-1787, Paris, Perrin, 2003, ISBN 2262018219

Enllaços externs[modifica]