Quercus cornelius-mulleri

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuQuercus cornelius-mulleri Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Estat de conservació
Risc mínim
UICN78811580 Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
OrdreFagales
FamíliaFagaceae
GènereQuercus
EspècieQuercus cornelius-mulleri Modifica el valor a Wikidata
Nixon i K.P.Steele, 1981

Quercus cornelius-mulleri és una espècie de roure de la família de les fagàcies (Fagaceae) i està dins de la secció dels roures blancs.[1] És conegut pel nom comú roure Muller, o el roure de Muller. Va ser descrit per la ciència el 1981 quan va ser separat del complex Quercus dumosa i es va comprovar que garanteix l'estatus d'espècie pròpia.[2] S'anomenava per l'ecòleg Cornelius Herman Muller.

Descripció[modifica]

És un arbust espès perennifoli no superior a 3 metres d'alçada i està densament ramificat. Les seves branques estan enredades, de color gris, marró o groguenc, de color difús, quan estan formant noves branques escamoses, amb l'edat. Les fulles tenen una textura de cuir i gruixudes, són de dos colors: blanc i força pelut en la part inferior i de color gris clar o groc-verd i poc pelut en la part superior. La llana al revers de les fulles està formada per pèls de les fulles en forma d'estrella que es fonen en plaques microscòpiques.[3] Les fulles són ovalades amb vores llises o dentades, i fan entre 2,5 a 3,5 centímetres de longitud. El fruit és una gla que arriba fins a 2 centímetres d'ample, cobert d'escates de color clar i cilíndrica, d'anada i va acabar la femella fins a 3 centímetres de llarg.

Distribució i hàbitat[modifica]

És natiu a Califòrnia del sud i Baixa Califòrnia, on augmenta en chaparral, masses forestals de roure, i altres hàbitats en turons i muntanyes. Es pot observar més fàcilment al Parc Nacional de Joshua Tree i a les masses forestals al llarg dels marges occidentals del Desert de Colorado al Comtat de San Diego, Califòrnia.[3]

Taxonomia[modifica]

Quercus cornelius-mulleri va ser descrita per Nixon & K.P.Steele i publicat a Madroño 28(4): 210–218, f. 1–6, a l'any 1981.[4][5][6]

Etimologia

Quercus: nom genèric del llatí que designava igualment al roure i a l'alzina.

cornelius-mulleri: epítet atorgat en honor de l'ecologista estatunidenc Cornelius Herman Muller.[7]

Referències[modifica]

  1. Nixon, Kevin C.; Muller, Cornelius H. «5c. Quercus Sect. Quercus Linneaus» (en anglès). Flora of North America. [Consulta: 1r juliol 2023].
  2. Nixon, K. C. i K. P. Steele. (1981). És una espècie nova de Quercus (Fagacaeae) des de Califòrnia del Sud. Madroño 28 210.
  3. 3,0 3,1 Nixon, K. C. (2002). La Biodiversitat del Roure de Califòrnia i Regions Adjacents. Arxivat 2010-06-19 a Wayback Machine. Informe tecnològic general del Servei Forestal dels EUA
  4. «Quercus cornelius-mulleri». Tropicos.org. Missouri Botanical Garden. [Consulta: 1r juliol 2023].
  5. «Quercus cornelius-mulleri». Royal Botanic Gardens, Kew: World Checklist of Selected Plant Families. [Consulta: 1r juliol 2923].
  6. «Quercus cornelius-mulleri». The Plant List. [Consulta: 1r juliol 2023].
  7. Charters, Michael L. «[https://www.calflora.net/botanicalnames/pageCI-CY.html California Plant Names: Latin and Greek Meanings and Derivations |An Annotated Dictionary of Botanical and Biographical Etymology]». https://www.calflora.net.

Enllaços externs[modifica]