Quercus tomentella

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuQuercus tomentella Modifica el valor a Wikidata

Bosquet de Quercus tomentella, Illa Santa Rosa Modifica el valor a Wikidata
Estat de conservació
En perill
UICN30959 Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
OrdreFagales
FamíliaFagaceae
GènereQuercus
EspècieQuercus tomentella Modifica el valor a Wikidata
Engelm., 1877
Distribució

Modifica el valor a Wikidata

Quercus tomentella, és un tipus de roure que pertany a la família de les fagàcies i està dins de la secció Protobalanus.

Descripció[modifica]

El Quercus tomentella és un arbre que generalment fa menys de 20 metres d'altura. La seva escorça és generalment grisa i es formen solcs amb l'edat. El seu nom d'espècie tomentella, ve del llatí per al "revers amb toment (pelussa)", referències als densos pèls que es troben en les cares inferiors de les fulles.

Les seves fulles són perennes i fan generalment de 5 a 8 cm de longitud, de forma oblonga a oblongoovada, amb un marge dentat, molt accidentat. Les glans triguen 2 anys a madurar i tenen forma de platet a bol amb una extremitat arrodonida, i de grans dimensions (copa de 20 a 30 mil·límetres d'ample, 6-8 mm de profunditat, gla de 20 a 35 mil·límetres).

El Quercus tomentella es pot creuar per hibridació amb la resta dels membres de la secció Protobalanus, encara que en la seva distribució natural interaccioni només amb el Quercus chrysolepis.

Distribució[modifica]

És endèmic de sis illes situades enfront de la costa de Califòrnia, Santa Rosa, Santa Cruz, Anacapa, Illa Santa Catalina, San Clemente, i Guadalupe. Les cinc primeres pertanyen a l'arxipèlag de les Illes Santa Bàrbara. L'illa de Guadalupe està localitzada a l'oest de Baixa Califòrnia, Mèxic.

Detall de les fulles
Gla

Situació i expectatives[modifica]

S'han trobat fòssils de Quercus tomentella, a les terres continentals de Califòrnia. Els fòssils coneguts més joves són de dos a deu milions d'anys i van ser trobats a prop de la "Universitat de Saint Mary", en la proximitat dels turons d'Oakland. Els fòssils coneguts més vells són 30 a 60 milions d'anys i van ser trobats al desert de Mohave. El Quercus tomentella no es troba de manera natural a la zona continental de Califòrnia, i és probablement un residu d'un clima que era més calent i més humit que l'actual. Tanmateix, creixerà fàcilment a la zona continental de Califòrnia si és plantat i regat regularment.

El Quercus tomentella es troba inclòs en el llistat de Vulnerable (VU B1 +2ce) per la UICN. Moltes poblacions necessiten una recuperació immediata a causa dels severs impactes de la brostejada d'herbívors forans. El National Park Service dels Estats Units, l'ha classificat com una espècie de protecció especial.

A l'illa Guadalupe, la població local probablement està abocada a l'extinció. Des de la dècada de 1950 ha minvat d'un 80 a un 90%, i tan sols resten una o dues dotzenes d'arbres. Aquests no semblen reproduir-se més.[1] Hi va haver un temps en què el Quercus tomentella era una part important de l'ecosistema local, el seu declivi va ser causat per deu milers de cabres salvatges que volten l'illa des de mitjans del segle xix. La retirada de les cabres no va ser del tot completa fins a l'any 2005 i s'han construït recintes tancats des de 2001, permetent una reaparició sorprenent de la flora local.[2] Fins i tot si les alzines locals desapareguessin, la població podria ser restablerta probablement en curt termini de temps amb les reserves de les illes de canal.

Taxonomia[modifica]

Quercus tomentella va ser descrita per George Engelmann i publicat a Transactions of the Academy of Science of St. Louis 3: 393. 1877.[3]

Etimologia

Quercus: nom genèric del llatí que designava igualment al roure i a l'alzina.

tomentella: epítet llatí que significa "a vegades amb fulles peludes".[4]

Sinonímia
  • Quercus chrysolepis subsp. tomentella (Engelm.) A.E.Murray, Kalmia 13: 25 (1983).
  • Quercus chrysolepis var. tomentella (Engelm.) A.E.Murray, Kalmia 13: 25 (1983).
  • Quercus tomentella var. conjungens Trel., Publ. Field Mus. Nat. Hist., Bot. Ser. 5: 78 (1923).
  • Quercus tomentella f. conjungens (Trel.) Trel., Mem. Natl. Acad. Sci. 20: 119 (1924).[5]

Notes[modifica]

  1. León de la Luz et al. (2003), though as oaks have pronounced mast year cycles, this may just be observational error.
  2. Junak et al. (2003)
  3. «Quercus tomentella». Tropicos.org. Missouri Botanical Garden. [Consulta: 29 maig 2020].
  4. A Epítets Botànics
  5. «Quercus tomentella». Royal Botanic Gardens, Kew: World Checklist of Selected Plant Families. [Consulta: 29 maig 2020].

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Quercus tomentella
  • Junak, S.; Keitt, B.; Tershy, B.; Croll, D. & Sánchez, J.A. (2003): Recent conservation efforts and current status of the flora of Guadalupe Island, Baja California, Mexico. Presentation at Taller sobre la Restauración y Conservación de Isla Guadalupe ["Workshop on restoration and conservation of Guadalupe Island"]. Instituto Nacional de Ecología, November 13-14, 2003. HTML abstract
  • León de la Luz, José Luis; Rebman, Jon P. & Oberbauer, Thomas (2003): On the urgency of conservation on Guadalupe Island, Mexico: is it a lost paradise? Biodiversity and Conservation 12(5): 1073–1082. doi:10.1023/A:1022854211166 (HTML abstract)
  • Nixon, Kevin C. (1997): 39. Quercus tomentella. In: Flora of North America Editorial Committee (editors): Flora of North America North of Mexico vol. 3.
  • Nixon, K. et al. (1998). Quercus tomentella. Llista Vermella de la UICN, Unió Internacional per a la Conservació de la Natura, 2006. Consultat el 11 maig 2006 (en anglès).